Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 120 g másla (rozpuštěného)
- 250 g smetany
- 120 ml mléka
- 5 vajec
- 100 g sýru Gruyere
- 12 stonků bílého chřestu
- Sůl
- Pepř
- Cherry rajčata (dle chuti)
SUROVINY NA FILO TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- 4 lžíce olivového oleje
- 250 ml vody
- Špetka soli
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Pro základní recept na filo pečivo smíchejte mouku se solí a olejem. Přidejte vodu a vypracujte těsto. Těsto hněteme alespoň 15 minut, aby bylo pěkně měkké. (kuchyňský robot).
- 2Z těsta vytvarujte kouli a potřete olejem, přikryjte a nechte cca 30 minut odpočívat.
- 3Těsto si rozdělte na 4 stejně velké kuličky. Kuchyňskou linku poprašte moukou a kuličky těsta na ní rozválejte co nejtenčí.
POSTUP NA KOLÁČ
- 1Pekáč vyložte pečicím papírem (tento krok je volitelný, ale usnadní se tím vyndání koláče po upečení). Umístěte 2-3 pláty těsta filo v úhlopříčkách, aby zakryly pekáč (nepravidelné čáry jsou jemné, těsto bude zakryté). Tuto vrstvu filo těsta potřeme rozpuštěným máslem. Opakujte s vrstvami těsta filo a másla, dokud nespotřebujete všechny pláty.
- 2Vyšlehejte smetanu, mléko, vejce, sýr, sůl a pepř. Směs nalijte do formy vyložené těstem filo. Opatrně vložte chřestové stonky. Opatrně přehněte všechny zvláštní špičaté konce těsta filo, které vyčnívají, a potřete okraj kůrky po celém obvodu máslem. Na koláč přidejte nakrájená cherry rajčata.
- 3Pečte při 350 stupních po dobu 45 až 50 minut, nebo dokud těsto nebudou zlatohnědé a nafouklé. Poté necháme 10 minut vychladnout.
