Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 280 g kulatozrnné rýže
- 400 ml mléka
- 30 g másla
- 60 g světlého třtinového cukru
- 50 g medu
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra z poloviny citronu
- špetka soli
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
- máta na ozdobu
NA NÁPLŇ
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- 1 vejce
- 40 g medu nebo třtinového cukru
- 30 g rozinek (volitelně, lze namočit v rumu dopředu)
- 700 g meruněk
POSTUP
- 1Rýži propláchneme, vložíme do hrnce přilijeme mléko a 200 ml vody. Osolíme. Uvaříme doměkka, trvá to cca 15 až 20 minut. Během vaření několikrát promícháme. Necháme zchladnout (nemusí být úplně studené).
- 2Troubu zapneme na dolní a horní ohřev a nastavíme teplotu 180°C.
- 3Na náplň smícháme tvaroh, vejce, med a rozinky. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecku.
- 4Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky přidáme k rýži společně s rozpuštěným máslem a medem. Přidáme citronovou kůru a vanilkový extrakt. Zamícháme.
- 5Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, případně můžeme formu vyložit pečícím papírem. Vzniklou směs nalijeme do formy a urovnáme povrch. Naneseme tvarohovou náplň a poklademe půlkami meruněk.
- 6Vložíme do trouby do střední části trouby a pečeme 25 minut. Mezitím vyšleháme bílky společně s 60 g cukru do světlého sněhu. Po upečení sníh naneseme na nákyp a zapečeme pod grilem na střední stupeň cca 3 minut.
- 7Podáváme ozdobené mátou.
