Přeskočit navigaci

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 280 g kulatozrnné rýže
  • 400 ml mléka
  • 30 g másla
  • 60 g světlého třtinového cukru
  • 50 g medu
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z poloviny citronu
  • špetka soli
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
  • máta na ozdobu

NA NÁPLŇ

  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce
  • 1 vejce
  • 40 g medu nebo třtinového cukru
  • 30 g rozinek (volitelně, lze namočit v rumu dopředu)
  • 700 g meruněk

POSTUP

  • 1
    Rýži propláchneme, vložíme do hrnce přilijeme mléko a 200 ml vody. Osolíme. Uvaříme doměkka, trvá to cca 15 až 20 minut. Během vaření několikrát promícháme. Necháme zchladnout (nemusí být úplně studené).
  • 2
    Troubu zapneme na dolní a horní ohřev a nastavíme teplotu 180°C.
  • 3
    Na náplň smícháme tvaroh, vejce, med a rozinky. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecku.
  • 4
    Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky přidáme k rýži společně s rozpuštěným máslem a medem. Přidáme citronovou kůru a vanilkový extrakt. Zamícháme.
  • 5
    Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, případně můžeme formu vyložit pečícím papírem. Vzniklou směs nalijeme do formy a urovnáme povrch. Naneseme tvarohovou náplň a poklademe půlkami meruněk.
  • 6
    Vložíme do trouby do střední části trouby a pečeme 25 minut. Mezitím vyšleháme bílky společně s 60 g cukru do světlého sněhu. Po upečení sníh naneseme na nákyp a zapečeme pod grilem na střední stupeň cca 3 minut.
  • 7
    Podáváme ozdobené mátou.
Rohlík vaří

SUROVINY

NA NÁPLŇ