Suroviny

  • 2 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • 100 ml smetany, min. 31%
  • 250 ml mléka
  • 250 g vařeného uzeného masa (krkovice)
  • 400–500 g fleků
  • 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
  • sůl
  • 1 kávová lžička pepře
  • sádlo na vymazání pekáče
  • strouhanka na vysypání pekáče

Postup

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 170 °C. Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
  • 2
    Česnek oloupeme a prolisujeme. Vejce rozmícháme v misce se smetanou a mlékem. Uzené maso nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Fleky uvaříme v osolené vodě do poloměkka a slijeme je.
  • 3
    Fleky smícháme v míse s uzeným masem, nakrájenou petrželí, česnekem, 1 lžičkou soli a pepřem. Zalijeme vejci se smetanou a mlékem a vše důkladně promícháme.
  • 4
    Směs vložíme do pekáče a pečeme v rozehřáté troubě 35 minut. Poté necháme ve vypnuté troubě 15 minut dojít.

TIP

Místo krkovice můžete použít i uzené vepřové maso ze žeber. Šunkofleky budou lepší, když je nebudete připravovat ze studených těstovin, ale dáte je zapéct ještě teplé. K šunkoflekům skvěle chutnají nakládané okurky.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

2 stroužky česneku

5 vajec

Tip na přílohu