Pečené kuře

Pečené kuře

4 porce

Postup

  • 1
    Dvě hodiny před pečením vyndáme kuře z lednice a důkladně ho osolíme ze všech stran 1 lžící soli. Zbylou sůl smícháme s paprikou.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 170 °C.
  • 3
    Kuře osušíme, máslo rozkrojíme na 2 části a vsuneme je pod kůži na prsou kuřete. Kuře posypeme ze všech stran směsí soli a papriky.
  • 4
    Do pekáče vlijeme vodu do výše 1 cm. Připravené kuře položíme na rošt do rozehřáté trouby a pod něj položíme pekáč s vodou.
  • 5
    Pečeme 90 minut. Během pečení kuře několikrát přelijeme výpekem z pekáče.
  • 6
    Kuře je hotové, jakmile lze bez odporu protočit stehenní kost.

TIP

Do břišní dutiny kuřete můžete vložit snítky tymiánu nebo rozmarýnu a bobkový list. Do pekáče můžete dle chuti přidat tymián, rozmarýn, oloupanou cibuli, oloupaný česnek nebo několik plátků slaniny. Do směsi soli a papriky můžete přidat lžičku sušeného česneku nebo lžíci sušeného mléka, díky kterému bude kůže po upečení ještě křupavější. Papriku můžete nahradit kari kořením. Troubu během pečení neotevírejte příliš často, prodloužila by se celková doba pečení. Kuře stačí přelít výpekem z pekáče třikrát ve druhé polovině pečení.
Roman Vaněk
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na kuře

Celé kuře — 1 kus o váze 1,4 kg

Máslo — 50 g vychlazeného

Příloha

Pravděpodobně máte doma