Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g oloupané mrkve
- 100 g oloupaného celeru
- 100 g oloupané petržele
- 260 g oloupané cibule
- 1 králík
- sůl
- pepř
- 60 g másla
- 1 lžíce sádla
- 40 g cukru
- 1,5 lžíce octa
- 1,2 l drůbežího vývaru
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 1 snítka tymiánu
- jíška
- 200 ml smetany, min. 31%
- ½ citronu
- 60 g špeku
SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Zeleninu nakrájíme najemno. Králíka rozporcujeme, tj. oddělíme přední a zadní běhy, hlavu a nakonec rozpůlíme hřbet. (Hlavu a břišní část použijeme na vývar nebo na jiný pokrm).
- 2Všechny části důkladně osolíme a opepříme. V kastrolu na vyšším ohni zpěníme 30 g másla a všechno sádlo, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran dozlatova. Přendáme na talíř a dáme stranou.
- 3Stáhneme oheň na polovinu, přidáme celer, mrkev a petržel a orestujeme je za častého míchání dozlatova. Přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Přilijeme ocet, promícháme a necháme ho odpařit. Přidáme hořčici a promícháme.
- 4Přidáme vývar a do kastrolu vrátíme králíka. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a přidáme koření. Přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a dusíme pod pokličkou 1 hodinu nebo doměkka.
- 5Měkkého králíka vyndáme a do omáčky vmícháme jíšku. Nastrouháme půl lžičky citronové kůry. Přidáme do omáčky, promícháme a vaříme na malém ohni nezakryté dalších 15 minut.
- 6Citron oloupeme a malým nožem vykrájíme mezi žebry jednotlivá filátka tak, abychom získali čisté „masíčko“ citronu bez blanek, které jednotlivé měsíčky citronu spojují. Špek nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 7V kastrolu na středním ohni orestujeme špek, přidáme filátka citronu, promícháme a stáhneme z ohně.
- 8Hotovou omáčku propasírujeme přes jemný cedník do kastrolu s citronem a špekem, vmícháme smetanu a dochutíme solí, případně ještě pár kapkami citronové šťávy.
- 9Po částech zašleháme zbytek studeného másla nakrájený na kostičky a králíka vrátíme do omáčky prohřát.
Tip
Společně s octem můžete do základu přidat 100 ml bílého suchého vína, které necháte spolu s octem zcela odpařit zpět na tuk. Získáte tak další zajímavou chuť omáčky.
Omáčku můžete v případě potřeby trochu zředit vývarem. Nesmí být hustá!
Podávejte se širokými nudlemi nebo s knedlíkem, který si můžete připravit podle receptu Romana Vaňka. Najdete ho na Rohlík Chef v kategorii přílohy.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef