Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 200 g oloupané mrkve
  • 100 g oloupaného celeru
  • 100 g oloupané petržele
  • 260 g oloupané cibule
  • 1 králík
  • sůl
  • pepř
  • 60 g másla
  • 1 lžíce sádla
  • 40 g cukru
  • 1,5 lžíce octa
  • 1,2 l drůbežího vývaru
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1 snítka tymiánu
  • jíška
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • ½ citronu
  • 60 g špeku

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Zeleninu nakrájíme najemno. Králíka rozporcujeme, tj. oddělíme přední a zadní běhy, hlavu a nakonec rozpůlíme hřbet. (Hlavu a břišní část použijeme na vývar nebo na jiný pokrm).
  • 2
    Všechny části důkladně osolíme a opepříme. V kastrolu na vyšším ohni zpěníme 30 g másla a všechno sádlo, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran dozlatova. Přendáme na talíř a dáme stranou.
  • 3
    Stáhneme oheň na polovinu, přidáme celer, mrkev a petržel a orestujeme je za častého míchání dozlatova. Přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Přilijeme ocet, promícháme a necháme ho odpařit. Přidáme hořčici a promícháme.
  • 4
    Přidáme vývar a do kastrolu vrátíme králíka. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a přidáme koření. Přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a dusíme pod pokličkou 1 hodinu nebo doměkka.
  • 5
    Měkkého králíka vyndáme a do omáčky vmícháme jíšku. Nastrouháme půl lžičky citronové kůry. Přidáme do omáčky, promícháme a vaříme na malém ohni nezakryté dalších 15 minut.
  • 6
    Citron oloupeme a malým nožem vykrájíme mezi žebry jednotlivá filátka tak, abychom získali čisté „masíčko“ citronu bez blanek, které jednotlivé měsíčky citronu spojují. Špek nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 7
    V kastrolu na středním ohni orestujeme špek, přidáme filátka citronu, promícháme a stáhneme z ohně.
  • 8
    Hotovou omáčku propasírujeme přes jemný cedník do kastrolu s citronem a špekem, vmícháme smetanu a dochutíme solí, případně ještě pár kapkami citronové šťávy.
  • 9
    Po částech zašleháme zbytek studeného másla nakrájený na kostičky a králíka vrátíme do omáčky prohřát.
Tip
Společně s octem můžete do základu přidat 100 ml bílého suchého vína, které necháte spolu s octem zcela odpařit zpět na tuk. Získáte tak další zajímavou chuť omáčky. Omáčku můžete v případě potřeby trochu zředit vývarem. Nesmí být hustá! Podávejte se širokými nudlemi nebo s knedlíkem, který si můžete připravit podle receptu Romana Vaňka. Najdete ho na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH BEER