SUROVINY

  • 1 králík
  • 200 g oloupané mrkve
  • 100 g oloupaného celeru
  • 100 g oloupané petržele
  • 260 g oloupané cibule
  • 60 g špeku
  • 60 g másla
  • 40 g cukru
  • 1,2 l drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • 1,5 lžíce octa
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 snítka tymiánu
  • ½ citronu
  • jíška
  • pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

POSTUP

  • 2
    Zeleninu nakrájíme najemno. Králíka rozporcujeme, tj. oddělíme přední a zadní běhy, hlavu a nakonec rozpůlíme hřbet. (Hlavu a břišní část použijeme na vývar nebo na jiný pokrm).
  • 2
    Všechny části důkladně osolíme a opepříme. V kastrolu na vyšším ohni zpěníme 30 g másla a všechno sádlo, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran dozlatova. Přendáme na talíř a dáme stranou.
  • 3
    Stáhneme oheň na polovinu, přidáme celer, mrkev a petržel a orestujeme je za častého míchání dozlatova. Přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Přilijeme ocet, promícháme a necháme ho odpařit. Přidáme hořčici a promícháme.
  • 4
    Přidáme vývar a do kastrolu vrátíme králíka. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a přidáme koření. Přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a dusíme pod pokličkou 1 hodinu nebo doměkka.
  • 5
    Měkkého králíka vyndáme a do omáčky vmícháme jíšku. Nastrouháme půl lžičky citronové kůry. Přidáme do omáčky, promícháme a vaříme na malém ohni nezakryté dalších 15 minut.
  • 6
    Citron oloupeme a malým nožem vykrájíme mezi žebry jednotlivá filátka tak, abychom získali čisté „masíčko“ citronu bez blanek, které jednotlivé měsíčky citronu spojují. Špek nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 7
    V kastrolu na středním ohni orestujeme špek, přidáme filátka citronu, promícháme a stáhneme z ohně.
  • 8
    Hotovou omáčku propasírujeme přes jemný cedník do kastrolu s citronem a špekem, vmícháme smetanu a dochutíme solí, případně ještě pár kapkami citronové šťávy.
  • 9
    Po částech zašleháme zbytek studeného másla nakrájený na kostičky a králíka vrátíme do omáčky prohřát.

TIP

Společně s octem můžete do základu přidat 100 ml bílého suchého vína, které necháte spolu s octem zcela odpařit zpět na tuk. Získáte tak další zajímavou chuť omáčky. Omáčku můžete v případě potřeby trochu zředit vývarem. Nesmí být hustá! Podávejte se širokými nudlemi nebo s knedlíkem, který si můžete připravit podle receptu Romana Vaňka. Najdete ho na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM