• V Den české státnosti fungujeme stejně, jako každý jiný den. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front až ke dveřím. 

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1 králík
  • 200 g oloupané mrkve
  • 100 g oloupaného celeru
  • 100 g oloupané petržele
  • 260 g oloupané cibule
  • 60 g špeku
  • 60 g másla
  • 40 g cukru
  • 1,2 l drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • 1,5 lžíce octa
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 snítka tymiánu
  • ½ citronu
  • jíška
  • pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Zeleninu nakrájíme najemno. Králíka rozporcujeme, tj. oddělíme přední a zadní běhy, hlavu a nakonec rozpůlíme hřbet. (Hlavu a břišní část použijeme na vývar nebo na jiný pokrm).
  • 2Všechny části důkladně osolíme a opepříme. V kastrolu na vyšším ohni zpěníme 30 g másla a všechno sádlo, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran dozlatova. Přendáme na talíř a dáme stranou.
  • 3Stáhneme oheň na polovinu, přidáme celer, mrkev a petržel a orestujeme je za častého míchání dozlatova. Přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Přilijeme ocet, promícháme a necháme ho odpařit. Přidáme hořčici a promícháme.
  • 4Přidáme vývar a do kastrolu vrátíme králíka. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a přidáme koření. Přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a dusíme pod pokličkou 1 hodinu nebo doměkka.
  • 5Měkkého králíka vyndáme a do omáčky vmícháme jíšku. Nastrouháme půl lžičky citronové kůry. Přidáme do omáčky, promícháme a vaříme na malém ohni nezakryté dalších 15 minut.
  • 6Citron oloupeme a malým nožem vykrájíme mezi žebry jednotlivá filátka tak, abychom získali čisté „masíčko“ citronu bez blanek, které jednotlivé měsíčky citronu spojují. Špek nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 7V kastrolu na středním ohni orestujeme špek, přidáme filátka citronu, promícháme a stáhneme z ohně.
  • 8Hotovou omáčku propasírujeme přes jemný cedník do kastrolu s citronem a špekem, vmícháme smetanu a dochutíme solí, případně ještě pár kapkami citronové šťávy.
  • 9Po částech zašleháme zbytek studeného másla nakrájený na kostičky a králíka vrátíme do omáčky prohřát.
Tip
Společně s octem můžete do základu přidat 100 ml bílého suchého vína, které necháte spolu s octem zcela odpařit zpět na tuk. Získáte tak další zajímavou chuť omáčky. Omáčku můžete v případě potřeby trochu zředit vývarem. Nesmí být hustá! Podávejte se širokými nudlemi nebo s knedlíkem, který si můžete připravit podle receptu Romana Vaňka. Najdete ho na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

1 králík

Králík celý bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

200 g oloupané mrkve

Mrkev bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

100 g oloupaného celeru

 

100 g oloupané petržele

 

260 g oloupané cibule

 

60 g špeku

 

60 g másla

 

40 g cukru

 

1,2 l drůbežího vývaru

 

200 ml smetany, min. 31%

 

1,5 lžíce octa

 

1 lžíce sádla

 

1 lžička plnotučné hořčice

 

2 bobkové listy

 

6 kuliček černého pepře

 

4 kuličky nového koření

 

1 snítka tymiánu

 

½ citronu

 

jíška

 

pepř

 

sůl

 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.