Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4–6 Portions
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 800 g vepřové krkovice nebo 4-6 plátků
  • 350 g zcezeného kysaného zelí
  • 200 g oloupané cibule
  • 10 g oloupaného česneku
  • 100 g paprikové klobásy
  • 100 g slaniny
  • 800 g oloupaných brambor (varný typ A)
  • 70 g sádla
  • 500 ml smetany, min. 31%
  • ½ lžíce najemno nakrájeného tymiánu
  • ½ lžíce najemno nakrájeného rozmarýnu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce sladké papriky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180˚C.
  • 2
    Maso nakrájíme na 4–6 plátků, nebo použijeme již nakrájené maso, lehce ho naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
  • 3
    Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na jemné plátky. Klobásu oloupeme a nakrájíme na plátky silné 3 mm. Slaninu nakrájíme na špalíčky o hraně 3 mm. Brambory nakrájíme na plátky silné 0,5 cm.
  • 4
    V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme 50 g sádla a plátky masa na něm postupně opečeme z obou stran dozlatova. Dáme je stranou na talíř.
  • 5
    Do pánve přidáme slaninu a za občasného míchání restujeme 1 minutu. Přidáme cibuli, promícháme a necháme ji zesklovatět. Přidáme česnek, klobásu, tymián a rozmarýn a promícháme. Přidáme zelí a za občasného míchání restujeme 1 minutu. Přilijeme 100 ml vody, přidáme cukr, sladkou papriku, 2 špetky soli a pepře. Promícháme a stáhneme z ohně.
  • 6
    Pekáč o rozměrech 20×30 cm vymažeme zbylým sádlem. Na dno rozložíme třetinu zelné směsi. Na ni položíme polovinu plátků brambor, osolíme je a opepříme. Na brambory rozložíme další třetinu zelí, na něj zbylé brambory, které znovu osolíme a opepříme. Na brambory položíme maso, na ně zbylé zelí a vše zalijeme smetanou. Pekáč překryjeme alobalem a dáme do rozehřáté trouby na 45 minut. Poté sundáme alobal, vrátíme do trouby a pečeme dalších 40 minut.
Tip
Místo 2 lžic sladké papriky můžete použít 1,5 lžíce sladké papriky a ½ lžíce papriky uzené. Dle chuti můžete také přidat špetku pálivé papriky.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE