Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY

  • 800 g vepřové krkovice nebo 4-6 plátků
  • 350 g zcezeného kysaného zelí
  • 200 g oloupané cibule
  • 10 g oloupaného česneku
  • 100 g paprikové klobásy
  • 100 g slaniny
  • 800 g oloupaných brambor (varný typ A)
  • 70 g sádla
  • 500 ml smetany, min. 31%
  • ½ lžíce najemno nakrájeného tymiánu
  • ½ lžíce najemno nakrájeného rozmarýnu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce sladké papriky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

POSTUP

  • 2
    Troubu rozehřejeme na 180˚C.
  • 2
    Maso nakrájíme na 4–6 plátků, nebo použijeme již nakrájené maso, lehce ho naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
  • 3
    Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na jemné plátky. Klobásu oloupeme a nakrájíme na plátky silné 3 mm. Slaninu nakrájíme na špalíčky o hraně 3 mm. Brambory nakrájíme na plátky silné 0,5 cm.
  • 4
    V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme 50 g sádla a plátky masa na něm postupně opečeme z obou stran dozlatova. Dáme je stranou na talíř.
  • 5
    Do pánve přidáme slaninu a za občasného míchání restujeme 1 minutu. Přidáme cibuli, promícháme a necháme ji zesklovatět. Přidáme česnek, klobásu, tymián a rozmarýn a promícháme. Přidáme zelí a za občasného míchání restujeme 1 minutu. Přilijeme 100 ml vody, přidáme cukr, sladkou papriku, 2 špetky soli a pepře. Promícháme a stáhneme z ohně.
  • 6
    Pekáč o rozměrech 20×30 cm vymažeme zbylým sádlem. Na dno rozložíme třetinu zelné směsi. Na ni položíme polovinu plátků brambor, osolíme je a opepříme. Na brambory rozložíme další třetinu zelí, na něj zbylé brambory, které znovu osolíme a opepříme. Na brambory položíme maso, na ně zbylé zelí a vše zalijeme smetanou. Pekáč překryjeme alobalem a dáme do rozehřáté trouby na 45 minut. Poté sundáme alobal, vrátíme do trouby a pečeme dalších 40 minut.

TIP

Místo 2 lžic sladké papriky můžete použít 1,5 lžíce sladké papriky a ½ lžíce papriky uzené. Dle chuti můžete také přidat špetku pálivé papriky.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef