SUROVINY NA PTÁČKA

  • 4 plátky z hovězí kýty po 150 g
  • 80 g gothajského salámu vcelku nebo kvalitního párku
  • 100 g špeku
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 2 nakládané okurky a 100 ml láku z okurek
  • 500 g oloupané cibule
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 2 lžíce sádla
  • 20 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • pepř
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • kuchyňský provázek

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

POSTUP NA PTÁČKA

  • 1
    Ze špeku odřízneme 4 špalíčky o rozměru 1×1×5 cm a zbytek nakrájíme na kostky o hraně 3 mm. Gothaj nebo párek rozkrojíme podélně na 4 kusy. Vejce oloupeme a rozřízneme napůl. Okurky rozřízneme podélně napůl. Jednu cibuli rozřízneme napůl a jednu polovinu nakrájíme na čtvrtiny. Zbytek cibule nakrájíme nahrubo.
  • 2
    Plátky masa naklepeme paličkou a vydatně osolíme a opepříme z obou stran. Každý plátek z jedné strany potřeme 1 lžící hořčice. Na tuto stranu položíme špalíček špeku, špalíček gothaje nebo párku, polovinu vejce, polovinu okurky a čtvrtku cibule. Důkladně zabalíme, utáhneme a převážeme kuchyňským provázkem.
  • 3
    V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a připravené maso na něm opečeme ze všech stran dohněda. Vyndáme na talíř a do výpeku přidáme cibuli a špek. Oheň stáhneme pod polovinu a cibuli za častého míchání orestujeme dohněda.
  • 4
    Přidáme mouku a mícháme 1 minutu. Přidáme zbylou hořčici a zamícháme. Přidáme lák z okurek a zamícháme. Zalijeme vývarem a promícháme. Vrátíme do kastrolu maso, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme 1,5 hodiny nebo doměkka.
  • 5
    Hotové ptáčky vyndáme, odstraníme z nich provázek a přendáme je do mísy. Šťávu dochutíme solí a pepřem a přecedíme ji přes cedník na ptáčky.
     
     
     
     
     

TIP

Omáčku nemusíte cedit. Můžete jí ponechat přírodní texturu. Také ji můžete rozmixovat tyčovým mixérem najemno a přecedit přes jemné síto. Můžete ji i zjemnit trochou smetany. Maso naklepejte přes mikrotenový nebo jiný plastový sáček, tímto způsobem maso nepotrháte. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA PTÁČKA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

 

Tip na přílohu

Slide 1 of 3
  • Houskové knedlíky

  • Rýže

  • Brambory typ A, B, C