Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4–6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 60 g anglické slaniny
  • 300 g oloupané cibule
  • 600 g kuřecích jater
  • hladká mouka na obalení jater
  • 1 lžíce sádla
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 40 g studeného másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nakrájených lístků plocholisté petržele

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

SIDE DISH

  • brambory
  • těstoviny
  • rýže

INSTRUCTIONS

  • 1
    Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Játra očistíme, zbavíme blanek, pečlivě osušíme na kuchyňském papíru a obalíme v mouce. Přebytečnou mouku oklepeme.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme játra a orestujeme je dozlatova z obou stran. Děrovanou naběračkou vyndáme játra z hrnce na talíř, stáhneme oheň na polovinu, přidáme cibuli a orestujeme za častého míchání dozlatova. Přidáme slaninu a za častého míchání 2 minuty restujeme.
  • 3
    Játra vrátíme zpět do kastrolu, zvýšíme oheň na maximum, vše promícháme, zalijeme vývarem a necháme vařit 5 minut nebo než se tekutina svaří na polovinu objemu.
  • 4
    Stáhneme z ohně a vmícháme po částech studené máslo, které omáčku lehce zahustí a zjemní. Už nevaříme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a nakrájenými lístky petržele.
     
     
Tip
Játra můžete dochutit i kmínem – kávovou lžičku kmínu přidejte hned s cibulí. Chuť pokrmu můžete vylepšit přidáním 100 ml koňaku. Přidejte ho před vývarem a chvíli nechte alkohol odvařit, zůstane tak jen výrazná chuť koňaku. Z jater můžete udělat i skvělou játrovou pomazánku. Po cibuli přidejte ještě 2 lžíce sádla, játra chvíli restujte, nepřilévejte vývar, dochuťte solí a pepřem, játra lehce rozmačkejte vidličkou, nechte vystydnout a uložte v mističce do lednice. Skvěle chutná s dušenou rýží.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH BEER

SIDE DISH