Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.
POSTUP NA NÁDIVKU
1
Tvaroh rozmícháme v míse s máslem a žloutkem. Přidáme vanilkový cukr a rozinky, které jsme předem scedili.
POSTUP NA ŽEMLOVKU
1
Troubu rozehřejeme na 160 °C. Pekáč o rozměrech 30×24 cm vymažeme máslem. Veku nakrájíme na plátky silné 1 cm. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Máslo necháme v rendlíku na sporáku rozehřát.
2
V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 60 g cukru a rozehřáté máslo a opět prošleháme. Do ochuceného mléka postupně vkládáme plátky veky a necháme je mlékem nasáknout.
3
Dno vymazaného pekáče pokryjeme první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřeme všechna nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, přidáme 60 g cukru a pokryjeme další vrstvou veky. Na ni rozetřeme tvarohovou nádivku, pokryjeme poslední vrstvou navlhčené veky a pokapeme tuzemákem z rozinek. V rozehřáté troubě pečeme 30 minut.
4
Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Žemlovku vyndáme z trouby a rozetřeme na ni sníh. Teplotu v troubě zvýšíme na 190 °C, pekáč se žemlovkou do ní vrátíme a pečeme dalších 10 minut nebo než sníh zezlátne.
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef