SUROVINY NA NÁDIVKU

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 30 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 30 g vanilkového cukru
  • 50 g rozinek namočených v tuzemáku

SUROVINY NA ŽEMLOVKU

  • 1 veka
  • 500 g nahrubo nastrouhaných jablek
  • 3 vejce
  • 750 ml mléka
  • 90 g másla a máslo na vymazání pekáče
  • 300 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.

POSTUP NA NÁDIVKU

  • 1
    Tvaroh rozmícháme v míse s máslem a žloutkem. Přidáme vanilkový cukr a rozinky, které jsme předem scedili.

POSTUP NA ŽEMLOVKU

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C. Pekáč o rozměrech 30×24 cm vymažeme máslem. Veku nakrájíme na plátky silné 1 cm. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Máslo necháme v rendlíku na sporáku rozehřát.
  • 2
    V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 60 g cukru a rozehřáté máslo a opět prošleháme. Do ochuceného mléka postupně vkládáme plátky veky a necháme je mlékem nasáknout.
  • 3
    Dno vymazaného pekáče pokryjeme první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřeme všechna nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, přidáme 60 g cukru a pokryjeme další vrstvou veky. Na ni rozetřeme tvarohovou nádivku, pokryjeme poslední vrstvou navlhčené veky a pokapeme tuzemákem z rozinek. V rozehřáté troubě pečeme 30 minut.
  • 4
    Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Žemlovku vyndáme z trouby a rozetřeme na ni sníh. Teplotu v troubě zvýšíme na 190 °C, pekáč se žemlovkou do ní vrátíme a pečeme dalších 10 minut nebo než sníh zezlátne.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA NÁDIVKU

 
 
 
 
 

SUROVINY NA ŽEMLOVKU

 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM