SUROVINY NA HOVĚZÍ VÝVAR

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 2 větší oloupané mrkve
  • ¼ oloupaného celeru
  • 1 střední oloupaná petržel
  • 1 střední oloupaná cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 lžička soli

SUROVINY NA OMÁČKU

  • 1 l hovězího vývaru, ve kterém jsme vařili maso
  • 30 g nakrájeného čerstvého kopru bez stonků
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml smetany, min. 31%
  • 3 lžíce octa
  • 70 g cukru krupice
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

POSTUP NA VÝVAR

  • 1
    Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
  • 2
    Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření, sůl a vaříme pomalu nezakryté do změknutí, přibližně 3 hodiny.
  • 3
    Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto, část použijeme do omáčky, zbytek zamrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.

POSTUP NA OMÁČKU

  • 1
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 60 g másla, přidáme mouku a 2 minuty za stálého míchání restujeme. Zalijeme vývarem, důkladně promícháme metličkou, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 20 minut. Občas promícháme.
  • 2
    Přilijeme smetanu, přidáme cukr a ocet a promícháme. Dle chuti dosolíme a zamícháme. Znovu přivedeme k varu, přidáme jemně nakrájený kopr, promícháme a vaříme na středním ohni 3 minuty. Stáhneme z ohně a před podáváním necháme 5 minut odpočinout.
  • 3
    Podáváme s nakrájeným uvařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.

TIP

Chcete-li omáčku dokonale hladkou, můžete ji před přidáním nakrájeného kopru přecedit přes jemné síto. Do omáčky můžete dát vyvařit tvrdé stonky kopru, které omáčce dodají chuť. Před přidáním nakrájeného kopru je vyndejte. Vyhovuje-li vám chuť omáčky sladší nebo kyselejší, přidejte cukr, respektive ocet. Pakliže omáčku přisolíte, musíte sůl perfektně promíchat, aby se stačila v omáčce rozpustit. Teprve pak ochutnejte a případně ještě trochu dosolte. Kopr přidávejte vždy až na závěr. Delším vařením by zešedl. Podávat můžete bez masa a místo houskového knedlíku s vařeným bramborem a vejcem uvařeným natvrdo.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA HOVĚZÍ VÝVAR

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA OMÁČKU

 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

 

Tip na přílohu

Slide 1 of 1
  • Houskové knedlíky