Suroviny

  • čerstvé jahody (20–30 ks)
  • 1 kg měkkého tučného tvarohu
  • 600 g hrubé mouky a mouka na podsypání těsta
  • 120 g rozehřátého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4–6 lžic zakysané smetany
  • špetka soli

Postup

  • 1
    Tvaroh dáme do větší mísy, přidáme špetku soli, vejce a mouku a vypracujeme jemné těsto. Těsto nesmí být řídké, podle potřeby tedy dosypeme další mouku. Těsto necháme 15 minut odpočinout v lednici.
  • 2
    Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Jahody odstopkujeme, omyjeme a osušíme.
  • 3
    Na pomoučeném válu nebo pracovní ploše vyválíme z těsta váleček silný 4 cm. Rozkrájíme ho na stejně velké dílky, které rozmáčkneme na placky. Do středu každé placky položíme jahodu, zabalíme ji a pečlivě vytvarujeme knedlík. Knedlíky ihned vkládáme do vroucí vody a vaříme je 6 minut.
  • 4
    Plochým sítkem nebo děrovanou lžící knedlíky vyndáme na talíř, polijeme zakysanou smetanou, posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozehřátým máslem.

TIP

Knedlíky musíte zabalit skutečně pečlivě, nikde nesmí být ani skulinka, jinak by se těsto při vaření protrhlo a jahody by se vykutálely do vody. Nevařte knedlíky moc dlouho, jahody uvnitř by měly zůstat pevné. Pokud byste knedlíky vařili dlouho, jahody by se rozvařily. Knedlíky můžete posypat i strouhaným tvrdým tvarohem nebo polít kvalitním bílým jogurtem.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny