Doprava

Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

BEŠAMEL

  • 60 g másla
  • špetka bílého pepře
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 bobkový list
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 50 g oloupané cibule

RAGÚ

  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 300 g oloupané mrkve
  • 200 g oloupaného celeru
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g larda, pancetty nebo špeku
  • 100 ml olivového oleje
  • 400 g mletého hovězího krku
  • 400 g mletého vepřového boku
  • 30 g soli
  • 150 g rajského protlaku
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 200 g oloupané cibule

LASAGNE

  • 600 g lasagní
  • 200 g najemno nastrouhaného parmezánu

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

 

POSTUP NA LASAGNE

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 °C. Připravíme mísu s ledovou vodou.
  • 2
    Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
  • 3
    Dno zapékací mísy potřeme 2 lžícemi bešamelu, na něj položíme pláty těsta v jedné vrstvě. Na něj rozetřeme čtvrtinu bešamelu, přidáme čtvrtinu parmezánu a na něj rozetřeme čtvrtinu ragú.
  • 4
    Na ni položíme další vrstvu těstovin a stejným způsobem pokračujeme, dokud v míse nejsou 4 vrstvy. Na poslední vrstvu položíme pláty těsta, potřeme je zbývajícím bešamelem a posypeme zbylým parmezánem.
  • 5
    Zapékací mísu dáme do rozehřáté trouby a necháme péct 30 minut.

Postup na ragú

  • 1
    Připravíme sáček s kořením: do látky vložíme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Pevně zavážeme kuchyňským motouzem.
  • 2
    Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 3
    Stonek řapíkatého celeru omyjeme, rozkrojíme podélně na poloviny a ty nakrájíme na malé kousky.
  • 4
    Maso umeleme. Lardo, pancettu nebo špek nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 5
    V kastrolu na středním ohni rozpálíme olej a přidáme lardo. Jakmile začne zlátnout, přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestujeme zeleninu dozlatova.
  • 6
    Přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova.
  • 7
    Přidáme maso a česnek. Důkladně vše promícháme a osolíme. Stáhneme oheň na třetinu a za častého míchání vaříme 10 minut.
  • 8
    Přidáme rajský protlak a důkladně zamícháme. Za častého míchání vaříme 15 minut.
  • 9
    Přidáme sáček s kořením a čerstvě mletý pepř. Přilijeme víno, zamícháme a za občasného míchání vaříme 20 minut.
  • 10
    Přilijeme 100 ml vody, stáhneme oheň na minimum, přidáme muškátový oříšek, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme dusit 3 hodiny za občasného míchání. Pokud se tekutina z kastrolu odpaří, přidáme 100 ml vody.

Postup na bešamel

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno.
  • 2
    Na středním ohni rozehřejeme v rendlíku máslo. Jakmile začne máslo pěnit, přidáme cibuli a necháme ji za stálého míchání na středním ohni 30 vteřin zpěnit. Přidáme pepř a promícháme.
  • 3
    Přisypeme mouku a 1 minutu mícháme. Přilijeme všechno studené mléko a důkladně promícháme metlou. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, sůl a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání vaříme 20 minut.
  • 4
    Hotový bešamel přecedíme přes jemný cedník.
Tip
Těstoviny ve vodě vařte jednotlivě a neuvařte je zcela, změknou ještě v troubě při zapékání. Na přípravu budete potřebovat zapékací mísu o rozměrech 24 × 30 cm.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

BEŠAMEL

RAGÚ

LASAGNE

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM