• Milí zákazníci, poptávka po naší službě se opět díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje nad naše aktuální kapacity. Moc nás to mrzí, ale abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, musíme omezit počet objednávek na osobu. To znamená, že aktuálně si můžete objednat pouze jednou denně. Současně rušíme i možnost doobjednávek. Dál soustředíme všechny naše síly na to, abychom ještě více navýšili kapacitu, a mohli tak zavážet všude, kde je nás teď potřeba. Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. Společně to zvládneme. Váš Rohlík.

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

BEŠAMEL

  • 60 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 l plnotučného mléka
  • 50 g oloupané cibule
  • 1 bobkový list
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka bílého pepře
  • 1 lžička soli

RAGÚ

  • 400 g mletého hovězího krku
  • 400 g mletého vepřového boku
  • 300 g oloupané mrkve
  • 200 g oloupaného celeru
  • 200 g oloupané cibule
  • 150 g rajského protlaku
  • 100 g larda, pancetty nebo špeku
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 100 ml olivového oleje
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 30 g soli

LASAGNE

  • 600 g lasagní
  • 200 g najemno nastrouhaného parmezánu

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
 

POSTUP NA LASAGNE

  • 1Troubu rozehřejeme na 180 °C. Připravíme mísu s ledovou vodou.
  • 2Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
  • 3Dno zapékací mísy potřeme 2 lžícemi bešamelu, na něj položíme pláty těsta v jedné vrstvě. Na něj rozetřeme čtvrtinu bešamelu, přidáme čtvrtinu parmezánu a na něj rozetřeme čtvrtinu ragú.
  • 4Na ni položíme další vrstvu těstovin a stejným způsobem pokračujeme, dokud v míse nejsou 4 vrstvy. Na poslední vrstvu položíme pláty těsta, potřeme je zbývajícím bešamelem a posypeme zbylým parmezánem.
  • 5Zapékací mísu dáme do rozehřáté trouby a necháme péct 30 minut.

Postup na ragú

  • 1Připravíme sáček s kořením: do látky vložíme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Pevně zavážeme kuchyňským motouzem.
  • 2Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 3Stonek řapíkatého celeru omyjeme, rozkrojíme podélně na poloviny a ty nakrájíme na malé kousky.
  • 4Maso umeleme. Lardo, pancettu nebo špek nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 5V kastrolu na středním ohni rozpálíme olej a přidáme lardo. Jakmile začne zlátnout, přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestujeme zeleninu dozlatova.
  • 6Přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova.
  • 7Přidáme maso a česnek. Důkladně vše promícháme a osolíme. Stáhneme oheň na třetinu a za častého míchání vaříme 10 minut.
  • 8Přidáme rajský protlak a důkladně zamícháme. Za častého míchání vaříme 15 minut.
  • 9Přidáme sáček s kořením a čerstvě mletý pepř. Přilijeme víno, zamícháme a za občasného míchání vaříme 20 minut.
  • 10Přilijeme 100 ml vody, stáhneme oheň na minimum, přidáme muškátový oříšek, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme dusit 3 hodiny za občasného míchání. Pokud se tekutina z kastrolu odpaří, přidáme 100 ml vody.

Postup na bešamel

  • 1Cibuli nakrájíme najemno.
  • 2Na středním ohni rozehřejeme v rendlíku máslo. Jakmile začne máslo pěnit, přidáme cibuli a necháme ji za stálého míchání na středním ohni 30 vteřin zpěnit. Přidáme pepř a promícháme.
  • 3Přisypeme mouku a 1 minutu mícháme. Přilijeme všechno studené mléko a důkladně promícháme metlou. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, sůl a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání vaříme 20 minut.
  • 4Hotový bešamel přecedíme přes jemný cedník.

TIP

Těstoviny ve vodě vařte jednotlivě a neuvařte je zcela, změknou ještě v troubě při zapékání. Na přípravu budete potřebovat zapékací mísu o rozměrech 24 × 30 cm.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

BEŠAMEL

60 g hladké mouky
60 g másla
1 l plnotučného mléka
 
50 g oloupané cibule
 
1 bobkový list
 
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
 
špetka bílého pepře
 
1 lžička soli
 

RAGÚ

400 g mletého hovězího krku
 
400 g mletého vepřového boku
 
300 g oloupané mrkve
 
200 g oloupaného celeru
 
200 g oloupané cibule
 
150 g rajského protlaku
 
100 g larda, pancetty nebo špeku
 
100 g řapíkatého celeru
 
300 ml suchého červeného vína
 
100 ml olivového oleje
 
10 kuliček černého pepře
 
5 kuliček nového koření
 
3 oloupané stroužky česneku
 
2 bobkové listy
 
1 lžička mletého muškátového oříšku
 
½ lžičky čerstvě mletého pepře
 
30 g soli
 

LASAGNE

600 g lasagní
 
200 g najemno nastrouhaného parmezánu
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.