Francouzské brambory

Francouzské brambory

6 porcí

Postup

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 170 ºC. Pekáč vymažeme 1 lžící sádla a vysypeme strouhankou.
  • 2
    Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme prochladnout a oloupeme je. Nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Maso také nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na jemná kolečka.
  • 3
    V pánvi na středním ohni rozehřejeme zbylé sádlo, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět.
  • 4
    Do pekáče střídavě vrstvíme nakrájené brambory, které osolíme a opepříme, uzené maso, vařená vejce a cibuli. Skončíme vrstvou brambor.
  • 5
    V misce rozšleháme vidličkou vejce s mlékem a smetanou, přidáme 2 špetky soli a čerstvě mletého pepře. Směs vlijeme do pekáče, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 50 minut. Vyndáme z trouby a necháme 10 minut odpočinout.

TIP

K francouzským bramborám se výborně hodí nakládané okurky či zelenina nebo zelný salát.
Roman Vaněk
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

Brambory — 1 kg

Uzené maso — 250 g

Pravděpodobně máte doma