SUROVINY

  • 800 g vepřové krkovice 
  • 1 bulva fenyklu (cca 350 g)
  • 1 pomeranč (cca 150 g)
  • 10 g oloupaného česneku
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 350 ml pomerančového džusu
  • 50 g másla
  • 5 kuliček pepře
  • sůl
  • 1 lžička semínek fenyklu

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
  • 2
    Maso vydatně osolíme ze všech stran a převážeme kuchyňským provázkem, aby drželo tvar válečku.
  • 3
    Fenykl rozřízneme podélně na čtvrtiny. Z očištěného pomeranče najemno nastrouháme kůru – pozor, jen oranžovou část. Poté pomeranč oloupeme a rozdělíme ho na jednotlivé segmenty. Česnek nakrájíme na plátky.
  • 4
    V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme olej a maso na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Poté ho dáme do kastrolu. Do pánve přidáme nakrájený fenykl a opečeme ho ze všech stran dozlatova. Stáhneme oheň na polovinu, přidáme pomerančové segmenty, fenyklová semínka, pepř a pomerančový džus.
  • 5
    Za stálého míchání plochou vařečkou seškrábneme ze dna pánve vytvořený nápek, který se v tekutině rozvaří. Poté celý obsah pánve přelijeme do kastrolu k masu. Přidáme máslo, česnek a 100 ml vody. Kastrol přiklopíme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby na 2 hodiny.
  • 6
    Poté teplotu v troubě zvýšíme na 190 ˚C, sundáme poklici, maso otočíme, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a pečeme dalších 20 minut dozlatova. Před nakrájením necháme maso 10 minut odpočinout.

TIP

Použijte kastrol s poklicí vhodný do trouby.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM