SUROVINY NA TĚSTOVINY

  • 90 g těstovin
  • 1 lžička piniových semínek
  • najemno nastrouhaný parmezán nebo sýr pecorino na posypání
  • 3 zarovnané lžíce soli

SUROVINY NA VLASTNÍ PESTO

  • 50 g listů bazalky
  • 1 lžička strouhaného středně tvrdého pecorina
  • 1 lžíce piniových semínek
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 lžička strouhaného parmezánu
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka soli

PESTO

  • pesto

POSTUP NA TĚSTOVINY

  • 1
    Do hrnce dáme vařit 3 l vody, které osolíme 3 zarovnanými lžícemi soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní těstoviny, necháme je 1–2 minuty zavařit a opatrně je promícháme. Těstoviny uvaříme podle návodu na skus, poté je slijeme a 100 ml vody dáme stranou.
  • 2
    Pesto vlijeme na studenou pánev nebo do mísy a přidáme uvařené těstoviny a 2–3 lžíce vody, ve které se těstoviny vařili. Promícháme a přendáme na talíř.
  • 3
    Na talíři těstoviny posypeme zbytkem piniových oříšků a parmezánem nebo pecorinem.

POSTUP NA PESTO

  • 1
    Na středním ohni v pánvi orestujeme všechna piniová semínka (tedy i ta na dokončení) nasucho dozlatova a přendáme je do studené misky.
  • 2
    Bazalku pokrájíme.
  • 3
    Do vyšší úzké nádoby vložíme pokrájenou bazalku, česnek, lžíci piniových oříšků, parmezán, pecorino a olivový olej a směs rozmixujeme ponorným mixérem. Osolíme a opepříme.
     

TIP

Pesto můžete připravit ve větším množství a uschovat v uzavřené sklenici v lednici.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA TĚSTOVINY

 
 
 
 

SUROVINY NA VLASTNÍ PESTO

 
 
 
 
 
 
 
 

PESTO