Těstoviny s boloňským ragú

Těstoviny s boloňským ragú

6–8 porcí

Postup na ragú

  • 2
    Připravíme sáček s kořením: do látky vložíme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Pevně zavážeme kuchyňským motouzem.
  • 3
    Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Mrkev a celer nakrájej na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 4
    Stonek řapíkatého celeru omyjeme, rozkrojíme podélně na poloviny a ty nakrájíme na malé kousky.
  • 5
    Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 6
    V kastrolu na středním ohni rozpálíme olej a přidáme slaninu. Jakmile začne zlátnout, přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestujeme zeleninu dozlatova.
  • 7
    Přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme maso a česnek. Důkladně vše promícháme a osolíme. Stáhneme oheň na třetinu a za častého míchání vaříme 10 minut.
  • 8
    Přidáme rajský protlak a důkladně zamícháme. Za častého míchání vaříme 15 minut.
  • 9
    Přidáme sáček s kořením a čerstvě mletý pepř. Přilijeme víno, zamícháme a za občasného míchání vaříme 20 minut.
  • 10
    Přilijeme 100 ml vody, stáhneme oheň na minimum, přidáme muškátový oříšek, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme dusit 3 hodiny za občasného míchání. Pokud se tekutina z kastrolu odpaří, přidáme zbylou vodu.

Postup na těstoviny

  • 11
    Na vyšším ohni v hrnci dáme vařit 3 litry vody osolené 3 zarovnanými lžícemi soli. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní těstoviny a uvaříme je dle návodu na skus.
  • 12
    Mezitím, co se vaří těstoviny, na mírném ohni v pánvi rozehřejeme boloňské ragú.
  • 13
    Uvařené těstoviny přendáme z vařící vody rovnou do pánve s ragú. Přidáme lžíci vody, ve které se těstoviny vařily a vše důkladně promícháme.
  • 14
    Na talíři dochutíme strouhaným parmezánem.

TIP

Pro silnější omáčku můžete místo vody použít hovězí vývar a také můžete nechat s masem vyvařit kůži z pancetty. Na začátku můžete po orestování zeleniny a cibule přidat pokrájenou italskou čerstvou klobásu, staženou ze střívka, která se jmenuje salsiccia. Získáte další nadstavbu chuti ragú. Boloňské ragú je nutné vařit pomalu a na velmi mírném ohni. Jen tak se důkladně provaří kolagen obsažený v hovězím mase a omáčka získá sílu. Místo sušených těstovin můžete použít 110 g čerstvých tagliatelle a 200 g ragú na jednu porci. Čerstvé těstoviny se vaří kratší dobu než sušené.
Roman Vaněk
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na ragú

Cibule — 200 g oloupané

Mrkev — 300 g oloupané

Suroviny na těstoviny

Pravděpodobně máte doma