SUROVINY NA RAGÚ

  • 400 g mletého vepřového boku
  • 400 g mletého hovězího krku
  • 150 g rajského protlaku
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 100 ml olivového oleje
  • 200 g oloupané cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 300 g oloupané mrkve
  • 200 g oloupaného celeru
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g slaniny
  • 1 kávová lžička mletého muškátového oříšku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 30 g soli

SUROVINY NA TĚSTOVINY

  • 90 g sušených tagliatelle
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • kuchyňský provázek

POSTUP NA RAGÚ

  • 1
    Připravíme sáček s kořením: do látky vložíme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Pevně zavážeme kuchyňským motouzem.
  • 2
    Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Mrkev a celer nakrájej na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 3
    Stonek řapíkatého celeru omyjeme, rozkrojíme podélně na poloviny a ty nakrájíme na malé kousky.
  • 4
    Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 5
    V kastrolu na středním ohni rozpálíme olej a přidáme slaninu. Jakmile začne zlátnout, přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestujeme zeleninu dozlatova.
  • 6
    Přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme maso a česnek. Důkladně vše promícháme a osolíme. Stáhneme oheň na třetinu a za častého míchání vaříme 10 minut.
  • 7
    Přidáme rajský protlak a důkladně zamícháme. Za častého míchání vaříme 15 minut.
  • 8
    Přidáme sáček s kořením a čerstvě mletý pepř. Přilijeme víno, zamícháme a za občasného míchání vaříme 20 minut.
  • 9
    Přilijeme 100 ml vody, stáhneme oheň na minimum, přidáme muškátový oříšek, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme dusit 3 hodiny za občasného míchání. Pokud se tekutina z kastrolu odpaří, přidáme zbylou vodu.

POSTUP NA TĚSTOVINY

  • 1
    Na vyšším ohni v hrnci dáme vařit 3 litry vody osolené 3 zarovnanými lžícemi soli. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní těstoviny a uvaříme je dle návodu na skus.
  • 2
    Mezitím, co se vaří těstoviny, na mírném ohni v pánvi rozehřejeme boloňské ragú.
  • 3
    Uvařené těstoviny přendáme z vařící vody rovnou do pánve s ragú. Přidáme lžíci vody, ve které se těstoviny vařily a vše důkladně promícháme.
  • 4
    Na talíři dochutíme strouhaným parmezánem.

TIP

Pro silnější omáčku můžete místo vody použít hovězí vývar a také můžete nechat s masem vyvařit kůži z pancetty. Na začátku můžete po orestování zeleniny a cibule přidat pokrájenou italskou čerstvou klobásu, staženou ze střívka, která se jmenuje salsiccia. Získáte další nadstavbu chuti ragú. Boloňské ragú je nutné vařit pomalu a na velmi mírném ohni. Jen tak se důkladně provaří kolagen obsažený v hovězím mase a omáčka získá sílu. Místo sušených těstovin můžete použít 110 g čerstvých tagliatelle a 200 g ragú na jednu porci. Čerstvé těstoviny se vaří kratší dobu než sušené.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA RAGÚ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA TĚSTOVINY

 
 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

 

Tip na přílohu

Slide 1 of 1
  • Těstoviny