Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY NA RAGÚ

  • 400 g mletého vepřového boku
  • 400 g mletého hovězího krku
  • 150 g rajského protlaku
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 100 ml olivového oleje
  • 200 g oloupané cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 300 g oloupané mrkve
  • 200 g oloupaného celeru
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g slaniny
  • 1 kávová lžička mletého muškátového oříšku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 30 g soli

SUROVINY NA TĚSTOVINY

  • 90 g sušených tagliatelle
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • kuchyňský provázek

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Těstoviny nejvíce oceníte v kombinaci s lehkými, svěžími víny. Volit můžete šumivá, bílá i růžová.

POSTUP NA RAGÚ

  • 1
    Připravíme sáček s kořením: do látky vložíme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Pevně zavážeme kuchyňským motouzem.
  • 2
    Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Mrkev a celer nakrájej na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 3
    Stonek řapíkatého celeru omyjeme, rozkrojíme podélně na poloviny a ty nakrájíme na malé kousky.
  • 4
    Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 5
    V kastrolu na středním ohni rozpálíme olej a přidáme slaninu. Jakmile začne zlátnout, přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestujeme zeleninu dozlatova.
  • 6
    Přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme maso a česnek. Důkladně vše promícháme a osolíme. Stáhneme oheň na třetinu a za častého míchání vaříme 10 minut.
  • 7
    Přidáme rajský protlak a důkladně zamícháme. Za častého míchání vaříme 15 minut.
  • 8
    Přidáme sáček s kořením a čerstvě mletý pepř. Přilijeme víno, zamícháme a za občasného míchání vaříme 20 minut.
  • 9
    Přilijeme 100 ml vody, stáhneme oheň na minimum, přidáme muškátový oříšek, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme dusit 3 hodiny za občasného míchání. Pokud se tekutina z kastrolu odpaří, přidáme zbylou vodu.

POSTUP NA TĚSTOVINY

  • 1
    Na vyšším ohni v hrnci dáme vařit 3 litry vody osolené 3 zarovnanými lžícemi soli. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní těstoviny a uvaříme je dle návodu na skus.
  • 2
    Mezitím, co se vaří těstoviny, na mírném ohni v pánvi rozehřejeme boloňské ragú.
  • 3
    Uvařené těstoviny přendáme z vařící vody rovnou do pánve s ragú. Přidáme lžíci vody, ve které se těstoviny vařily a vše důkladně promícháme.
  • 4
    Na talíři dochutíme strouhaným parmezánem.

TIP

Pro silnější omáčku můžete místo vody použít hovězí vývar a také můžete nechat s masem vyvařit kůži z pancetty. Na začátku můžete po orestování zeleniny a cibule přidat pokrájenou italskou čerstvou klobásu, staženou ze střívka, která se jmenuje salsiccia. Získáte další nadstavbu chuti ragú. Boloňské ragú je nutné vařit pomalu a na velmi mírném ohni. Jen tak se důkladně provaří kolagen obsažený v hovězím mase a omáčka získá sílu. Místo sušených těstovin můžete použít 110 g čerstvých tagliatelle a 200 g ragú na jednu porci. Čerstvé těstoviny se vaří kratší dobu než sušené.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef