SUROVINY NA TĚSTO

  • 1 kg brambor, varný typ B nebo C
  • 350 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 3 lžíce sádla
  • 5 lžic mletého máku
  • 5 lžic moučkového cukru

POSTUP NA TĚSTO

  • 1
    Brambory oloupeme, opláchneme studenou vodou, nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce a zalijeme 500 ml studené vody. Vodu osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou, stáhneme oheň pod polovinu a vaříme doměkka.
  • 2
    Když jsou brambory téměř měkké, slijeme zhruba polovinu vody. Zbývající vodu necháme v hrnci s bramborami. Ještě horké brambory co nejrychleji rozmačkáme šťouchadlem.
  • 3
    Obrácenou vařečkou uděláme do brambor důlky až ke dnu hrnce, vše zasypeme hrubou moukou a přiklopíme pokličkou. Mouka se pomocí těchto důlků (komínků) lépe propáří. Přikrytý hrnec necháme stát na teplém místě alespoň 10–12 minut. Propářenou mouku s bramborami ještě jednou důkladně promačkáme šťouchadlem a vařečkou vymícháme dohladka.

DOKONČENÍ

  • 1
    Lžící namočenou v teplém sádle z těsta vykrajujeme škubánky. Na talíři je posypeme mletým mákem, který jsme smíchali s moučkovým cukrem. Nakonec je omastíme teplým sádlem.

TIP

Vody na vaření brambor dejte jen tolik, aby byly sotva ponořené. Ne více. Kastrol můžete pro lepší propáření přikrýt čistou utěrkou a teprve pak přiklopit pokličkou. Unikne tak méně páry. Škubánky můžete posypat třeba i strouhaným tvarohem a omastit máslem.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA TĚSTO

 
 
 

SUROVINY NA DOKONČENÍ