SUROVINY

  • 1 kg očištěné telecí plece nebo kýty
  • 400 g oloupané cibule
  • 120 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 250 ml smetany, min. 31%
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

POSTUP

  • 1
    V rendlíku na středním ohni rozehřejeme 60 g másla. Přidáme 40 g hladké mouky, stáhneme oheň na třetinu a 2 minuty za stálého míchání restujeme. Hotovou jíšku dáme na talířek vychladnout.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody a nakrájené maso v ní během 2 minut povaříme. Maso poté slijeme do cedníku, aby okapalo.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme zbylé másla, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Občas zamícháme. Přidáme sladkou papriku a rajský protlak a 30 vteřin za stálého míchání restujeme. Přidáme zblanšírované maso. Osolíme 2 lžičkami soli, dochutíme čerstvě mletým pepřem a zalijeme vývarem jen tak, aby maso bylo téměř potopené. Přivedeme k varu, přidáme koření, promícháme, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a necháme dusit doměkka. Občas vše promícháme a v případě potřeby dolijeme vývar, aby bylo maso téměř potopené.
  • 4
    Jakmile je maso takřka měkké, vmícháme do omáčky studenou jíšku, dolijeme vývar, aby omáčka nebyla příliš hustá, a necháme na mírném ohni vařit 15 minut. Měkké maso z omáčky vyjmeme a dáme do čistého kastrolu. Koření z omáčky vyjmeme a vyhodíme. Do omáčky přilijeme smetanu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 1 minutu vaříme. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • 5
    Omáčku přecedíme do kastrolu na maso a krátce prohřejeme. V případě potřeby můžeme omáčku zředit vývarem, eventuálně dochutit solí nebo pepřem.

TIP

K tomuto pokrmu se hodí špecle, široké nudle nebo dušená rýže.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

 

Tip na přílohu

Slide 1 of 4
  • Brambory typ A, B, C
    Brambory typ A, B, C
  • Těstoviny
    Těstoviny
  • Rýže
    Rýže
  • Houskové knedlíky
    Houskové knedlíky