6 PORCÍ

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

ZÁLIVKA

  • 200 g oloupané cibule
  • 400 g slaniny
  • 80 g sádla
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany, min. 31%
  • 6 lžiček zakysané smetany

HALUŠKY

  • 1 kg oloupaných brambor, varný typ B
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 450 g brynzy
  • 6 lžiček zakysané smetany
  • 3 lžičky soli

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA ZÁLIVKU

  • 1Cibuli nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 2V pánvi na středním ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme slaninu a 2 minuty ji za častého míchání restujeme. Přidáme zbylé sádlo a cibuli a orestujeme ji dozlatova. Zalijeme mlékem a smetanou a promícháme. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 3 minuty vaříme. Stáhneme z ohně a přikryjeme pokličkou, aby směs zůstala horká.

POSTUP NA HALUŠKY

  • 1Brambory nastrouháme najemno. Dáme do mísy a vymačkáme z nich vodu. Přidáme mouku, vejce a sůl a vymícháme těsto. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody.
  • 2Část těsta na halušky rozetřeme na mokré prkénko, položíme ho na okraj hrnce s vroucí vodou a příborovým nožem do vody odkrajujeme (sekáme) přes okraj prkénka halušky. Jakmile vyplavou na povrch, počkáme 20 vteřin a plochým sítkem je vyndáváme a dáváme do mísy. Halušky nevaříme najednou, ale zhruba po třetinách, aby část nebyla rozvařená a část nedovařená.
  • 3Každou dávku v míse pokryjeme částí nadrobené brynzy, která se na nich rozpustí. Poslední vrstvu zalijeme horkou zálivkou ze smetany, mléka, cibule a slaniny. Lehce promícháme. Na talíři dochutíme lžičkou zakysané smetany.
Tip
Nejlepší jsou staré brambory. Pokud budete mít jen nové, přidejte do těsta ještě 2 polévkové lžíce škrobu. Těsto nesmí být ani příliš řídké, ani příliš husté. Pokud ho dáte na prkénko, mělo by se zastavit u okraje, nemělo by stékat dolů. Vodu na halušky nesolte. Halušky můžete připravit i přes haluškové síto. Vodu mezi jednotlivými dávkami halušek nemusíte vyměňovat. Pokud se vyvaří, jen ji dolijte a nechte ji znovu přijít k varu. V míse halušky s brynzou a zálivkou míchejte lehce jako salát dvěma velkými lžícemi (vařečkami). Pro lepší chuť použijte plnotučné mléko a kvalitní slaninu. Dochucovat pokrm zakysanou smetanou není nutné, záleží na vaší chuti.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

ZÁLIVKA

200 g oloupané cibule

Cibule bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

400 g slaniny

Slanina bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

80 g sádla

 

150 ml mléka

 

150 ml smetany, min. 31%

 

6 lžiček zakysané smetany

 

HALUŠKY

1 kg oloupaných brambor, varný typ B

 

500 g polohrubé mouky

 

2 vejce

 

450 g brynzy

 

6 lžiček zakysané smetany

 

3 lžičky soli

 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.