Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR VINAIGRETTE

  • 200 g oloupané cibule
  • 400 g slaniny
  • 80 g sádla
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany, min. 31%
  • 6 lžiček zakysané smetany

INGREDIENTS FOR SLOVAK DUMPLINGS

  • 1 kg oloupaných brambor, varný typ B
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 3 lžičky soli
  • 450 g brynzy
  • 6 lžiček zakysané smetany

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

INSTRUCTIONS FOR VINAIGRETTE

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 2
    V pánvi na středním ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme slaninu a 2 minuty ji za častého míchání restujeme. Přidáme zbylé sádlo a cibuli a orestujeme ji dozlatova. Zalijeme mlékem a smetanou a promícháme. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 3 minuty vaříme. Stáhneme z ohně a přikryjeme pokličkou, aby směs zůstala horká.

INSTRUCTIONS FOR SLOVAK DUMPLINGS

  • 1
    Brambory nastrouháme najemno. Dáme do mísy a vymačkáme z nich vodu. Přidáme mouku, vejce a sůl a vymícháme těsto. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody.
  • 2
    Část těsta na halušky rozetřeme na mokré prkénko, položíme ho na okraj hrnce s vroucí vodou a příborovým nožem do vody odkrajujeme (sekáme) přes okraj prkénka halušky. Jakmile vyplavou na povrch, počkáme 20 vteřin a plochým sítkem je vyndáváme a dáváme do mísy. Halušky nevaříme najednou, ale zhruba po třetinách, aby část nebyla rozvařená a část nedovařená.
  • 3
    Každou dávku v míse pokryjeme částí nadrobené brynzy, která se na nich rozpustí. Poslední vrstvu zalijeme horkou zálivkou ze smetany, mléka, cibule a slaniny. Lehce promícháme. Na talíři dochutíme lžičkou zakysané smetany.
Tip
Nejlepší jsou staré brambory. Pokud budete mít jen nové, přidejte do těsta ještě 2 polévkové lžíce škrobu. Těsto nesmí být ani příliš řídké, ani příliš husté. Pokud ho dáte na prkénko, mělo by se zastavit u okraje, nemělo by stékat dolů. Vodu na halušky nesolte. Halušky můžete připravit i přes haluškové síto. Vodu mezi jednotlivými dávkami halušek nemusíte vyměňovat. Pokud se vyvaří, jen ji dolijte a nechte ji znovu přijít k varu. V míse halušky s brynzou a zálivkou míchejte lehce jako salát dvěma velkými lžícemi (vařečkami). Pro lepší chuť použijte plnotučné mléko a kvalitní slaninu. Dochucovat pokrm zakysanou smetanou není nutné, záleží na vaší chuti.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR VINAIGRETTE

INGREDIENTS FOR SLOVAK DUMPLINGS

PAIRING DISHES WITH BEER