Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Suroviny na těsto

  • 500 ml vlažného mléka
  • 1 kg hrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • ½ lžičky cukru krupice
  • špetka soli

Suroviny na náplň a zdobení

  • 500 ml borůvek
  • 100 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla a 1 lžíce rozpuštěného másla na potření
  • 50 g cukru krupice
  • 4–6 lžic zakysané smetany

Postup

  • 1
    Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.
  • 2
    Na vál prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, rozklepneme do něj vejce, přilijeme kvásek a přidáme špetku soli. Vypracujeme středně tuhé těsto, které nelepí a necháme ho alespoň půl hodiny na teplém místě vykynout.
  • 3
    Borůvky promícháme s 50 g cukru.
  • 4
    Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném stole 1 centimetr vysokou placku, kterou nakrájíme na stejně velké čtverečky. Borůvky promícháme s cukrem krupicí. Doprostřed čtverečků rozdělíme borůvky, čtverečky pečlivě zabalíme a vytvarujeme z nich knedlíky, které necháme ještě 10 minut vykynout. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, knedlíky do ní vložíme, přikryjeme poklicí a vaříme 5–8 minut, dle velikosti.
  • 5
    Hotové knedlíky vyndáme z hrnce, položíme na mísu se 1 lžící rozpuštěného másla, promícháme a propíchneme vidličkou. Na talíři knedlíky posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem, přelijeme je rozpuštěným máslem a dochutíme zakysanou smetanou a čerstvými borůvkami.

TIP

Kynuté knedlíky musíte po vyjmutí z vody propíchat vidličkou nebo natrhnout, aby z nich vyšla pára. Pokud byste to neudělali, knedlíky by se srazily. Uvařené knedlíky promíchejte s rozpuštěným máslem. Zůstanou tak vláčné a neokorají.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef