• Milí zákazníci, poptávka po naší službě se opět díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje nad naše aktuální kapacity. Moc nás to mrzí, ale abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, musíme omezit počet objednávek na osobu. To znamená, že aktuálně si můžete objednat pouze jednou denně. Současně rušíme i možnost doobjednávek. Dál soustředíme všechny naše síly na to, abychom ještě více navýšili kapacitu, a mohli tak zavážet všude, kde je nás teď potřeba. Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. Společně to zvládneme. Váš Rohlík.

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

TĚSTO

  • 500 ml vlažného mléka
  • 1 kg hrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • ½ lžičky cukru krupice
  • špetka soli

NÁPLŇ A ZDOBENÍ

  • 500 ml borůvek
  • 100 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla a 1 lžíce rozpuštěného másla na potření
  • 50 g cukru krupice
  • 4–6 lžic zakysané smetany
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.
  • 2Na vál prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, rozklepneme do něj vejce, přilijeme kvásek a přidáme špetku soli. Vypracujeme středně tuhé těsto, které nelepí a necháme ho alespoň půl hodiny na teplém místě vykynout.
  • 3Borůvky promícháme s 50 g cukru.
  • 4Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném stole 1 centimetr vysokou placku, kterou nakrájíme na stejně velké čtverečky. Borůvky promícháme s cukrem krupicí. Doprostřed čtverečků rozdělíme borůvky, čtverečky pečlivě zabalíme a vytvarujeme z nich knedlíky, které necháme ještě 10 minut vykynout. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, knedlíky do ní vložíme, přikryjeme poklicí a vaříme 5–8 minut, dle velikosti.
  • 5Hotové knedlíky vyndáme z hrnce, položíme na mísu se 1 lžící rozpuštěného másla, promícháme a propíchneme vidličkou. Na talíři knedlíky posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem, přelijeme je rozpuštěným máslem a dochutíme zakysanou smetanou a čerstvými borůvkami.

TIP

Kynuté knedlíky musíte po vyjmutí z vody propíchat vidličkou nebo natrhnout, aby z nich vyšla pára. Pokud byste to neudělali, knedlíky by se srazily. Uvařené knedlíky promíchejte s rozpuštěným máslem. Zůstanou tak vláčné a neokorají.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

TĚSTO

500 ml vlažného mléka
1 kg hrubé mouky
20 g čerstvého droždí
 
1 vejce
 
½ lžičky cukru krupice
 
špetka soli
 

NÁPLŇ A ZDOBENÍ

500 ml borůvek
 
100 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
 
100 g moučkového cukru
 
100 g rozpuštěného másla a 1 lžíce rozpuštěného másla na potření
 
50 g cukru krupice
 
4–6 lžic zakysané smetany