• Vážení zákazníci, v posledních dnech trochu nestíháme váš zájem v následujících oblastech: Benešovsko, Louny a Žatecko, Plzeňsko, Příbramsko. Bohužel občas máme doručovací okna až za více než pět hodin, nebo dokonce až druhý den. To rozhodně není a nebude náš standard. Na nápravě usilovně pracujeme a brzy situaci zvládneme. Omlouváme se, že se na nás nemůžete plně spolehnout!
4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

TĚSTO

  • 500 ml vlažného mléka
  • 1 kg hrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • ½ lžičky cukru krupice
  • špetka soli

NÁPLŇ A ZDOBENÍ

  • 500 ml borůvek
  • 100 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla a 1 lžíce rozpuštěného másla na potření
  • 50 g cukru krupice
  • 4–6 lžic zakysané smetany
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.
  • 2Na vál prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, rozklepneme do něj vejce, přilijeme kvásek a přidáme špetku soli. Vypracujeme středně tuhé těsto, které nelepí a necháme ho alespoň půl hodiny na teplém místě vykynout.
  • 3Borůvky promícháme s 50 g cukru.
  • 4Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném stole 1 centimetr vysokou placku, kterou nakrájíme na stejně velké čtverečky. Borůvky promícháme s cukrem krupicí. Doprostřed čtverečků rozdělíme borůvky, čtverečky pečlivě zabalíme a vytvarujeme z nich knedlíky, které necháme ještě 10 minut vykynout. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, knedlíky do ní vložíme, přikryjeme poklicí a vaříme 5–8 minut, dle velikosti.
  • 5Hotové knedlíky vyndáme z hrnce, položíme na mísu se 1 lžící rozpuštěného másla, promícháme a propíchneme vidličkou. Na talíři knedlíky posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem, přelijeme je rozpuštěným máslem a dochutíme zakysanou smetanou a čerstvými borůvkami.
Tip
Kynuté knedlíky musíte po vyjmutí z vody propíchat vidličkou nebo natrhnout, aby z nich vyšla pára. Pokud byste to neudělali, knedlíky by se srazily. Uvařené knedlíky promíchejte s rozpuštěným máslem. Zůstanou tak vláčné a neokorají.
Roman Vaněk

Autor receptu

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

TĚSTO

500 ml vlažného mléka

Mléko bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

1 kg hrubé mouky

Hrubá mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

20 g čerstvého droždí

 

1 vejce

 

½ lžičky cukru krupice

 

špetka soli

 

NÁPLŇ A ZDOBENÍ

500 ml borůvek

 

100 g nastrouhaného tvrdého tvarohu

 

100 g moučkového cukru

 

100 g rozpuštěného másla a 1 lžíce rozpuštěného másla na potření

 

50 g cukru krupice

 

4–6 lžic zakysané smetany