Skip navigation
  • Our dear customers, interest in our service is currently enormous, and time slots are disappearing faster than cookies from the table. If none of them suit you, don't despair!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 30 g sušených hub
  • 3 větvičky rozmarýnu dlouhé 12 cm
  • 500 g brambor (varný typ A)
  • 250 g oloupané mrkve
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 150 g jarní cibulky
  • 10 g oloupaného česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 100 ml olivového oleje
  • 400 ml suchého bílého vína
  • 1 kg vepřové plece

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 ˚C.
  • 2
    Houby namočíme do 200 ml teplé vody. Jednu větvičku rozmarýnu sdrhneme a lístky nakrájíme nahrubo.
  • 3
    Brambory ve slupce důkladně omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na čtvrtiny. Menší brambory nakrájíme na poloviny. Mrkev nakrájíme na špalíčky 5×1×1 cm.
  • 4
    Řapíkatý celer nakrájíme šikmo na plátky silné 1 cm, jarní cibulku na kolečka silná 1 cm, česnek na jemné plátky.
  • 5
    Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme. V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme olej, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme dozlatova. Opečené maso dáme stranou na talíř.
  • 6
    Do kastrolu přidáme mrkev a za občasného míchání restujeme 1 minutu. Přidáme řapíkatý celer a nakrájený rozmarýn a restujeme další 1 minutu. Přidáme jarní cibulku a česnek a necháme je 30 vteřin zpěnit.
  • 7
    Přidáme houby včetně vody, víno, zarovnanou lžičku soli, 1 kávovou lžičku pepře a zbylé větvičky rozmarýnu, promícháme a necháme vařit 1 minutu. Přidáme brambory a opečené maso, kastrol přiklopíme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme 2 hodiny. Poté sundáme poklici, kastrol vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.
Tip
K přípravě budete potřebovat kastrol s poklicí vhodný do trouby.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE