Skip navigation

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 30 g sušených hub
  • 3 větvičky rozmarýnu dlouhé 12 cm
  • 500 g brambor (varný typ A)
  • 250 g oloupané mrkve
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 150 g jarní cibulky
  • 10 g oloupaného česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 100 ml olivového oleje
  • 400 ml suchého bílého vína
  • 1 kg vepřové plece

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 ˚C.
  • 2
    Houby namočíme do 200 ml teplé vody. Jednu větvičku rozmarýnu sdrhneme a lístky nakrájíme nahrubo.
  • 3
    Brambory ve slupce důkladně omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na čtvrtiny. Menší brambory nakrájíme na poloviny. Mrkev nakrájíme na špalíčky 5×1×1 cm.
  • 4
    Řapíkatý celer nakrájíme šikmo na plátky silné 1 cm, jarní cibulku na kolečka silná 1 cm, česnek na jemné plátky.
  • 5
    Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme. V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme olej, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme dozlatova. Opečené maso dáme stranou na talíř.
  • 6
    Do kastrolu přidáme mrkev a za občasného míchání restujeme 1 minutu. Přidáme řapíkatý celer a nakrájený rozmarýn a restujeme další 1 minutu. Přidáme jarní cibulku a česnek a necháme je 30 vteřin zpěnit.
  • 7
    Přidáme houby včetně vody, víno, zarovnanou lžičku soli, 1 kávovou lžičku pepře a zbylé větvičky rozmarýnu, promícháme a necháme vařit 1 minutu. Přidáme brambory a opečené maso, kastrol přiklopíme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme 2 hodiny. Poté sundáme poklici, kastrol vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.
Tip
K přípravě budete potřebovat kastrol s poklicí vhodný do trouby.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE