Postupně uvolňujeme doručovací sloty nejvěrnějším zákazníkům, kteří od nás dostali Premium účet na týden zdarma. Ostatní zákazníci si mohou objednat na další dny, případně počkat na uvolnění slotů, pokud je naši věrní zákazníci nevyužijí. Nákup si také můžete vyzvednout v den objednání zdarma u nás ve skladu na Praze 6.

SUROVINY NA HOVĚZÍ VÝVAR

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 2 větší oloupané mrkve
  • ¼ oloupaného celeru
  • 1 střední oloupaná petržel
  • 1 střední oloupaná cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 lžička soli

SUROVINY NA OMÁČKU

  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 250 g oloupané cibule
  • 230 g rajského protlaku
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 20 g studeného másla
  • 5 lžic octa
  • 1 lžíce sádla
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

POSTUP NA HOVĚZÍ VÝVAR

  • 1
    Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
  • 2
    Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření, sůl a vaříme pomalu nezakryté do změknutí, přibližně 3 hodiny.
  • 3
    Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto, část použijeme do omáčky, zbytek zamrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.

POSTUP NA OMÁČKU

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
  • 2
    Přidáme mouku a za stálého míchání ji půl minuty restujeme. Zalijeme vývarem a promícháme metličkou. Přidáme špetku soli, cukr, ocet a koření. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme za občasného míchání 20 minut.
  • 3
    Omáčku případně dochutíme cukrem a solí. Stáhneme z ohně a vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo, které omáčku zjemní.
  • 4
    Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce nebo kastrolu.
  • 5
    Podáváme s hovězím masem a houskovým knedlíkem.

TIP

Chlazené máslo na závěr omáčku zjemní a „naleští“, jak říkají kuchaři. Omáčku můžete podávat i s dušenou rýží nebo těstovinami. Omáčku můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Rajskou omáčku můžete uvařit i z čerstvých rajčat, nebude ale mít tak krásně červenou barvu, která je pro českou rajskou tolik typická.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA HOVĚZÍ VÝVAR

1 kg hovězí loupané plece
2 větší oloupané mrkve
¼ oloupaného celeru
 
1 střední oloupaná petržel
 
1 střední oloupaná cibule
 
3 oloupané stroužky česneku
 
3 bobkové listy
 
5 kuliček nového koření
 
10 kuliček černého pepře
 
1 lžička soli
 

SUROVINY NA OMÁČKU

1,2 l hovězího vývaru
 
250 g oloupané cibule
 
230 g rajského protlaku
 
150 g cukru krupice
 
80 g hladké mouky
 
20 g studeného másla
 
5 lžic octa
 
1 lžíce sádla
 
2 bobkové listy
 
5 kuliček nového koření
 
10 kuliček černého pepře
 
sůl
 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
 

Tip na přílohu

Slide 1 of 2
  • Houskové knedlíky
    Houskové knedlíky
  • Těstoviny
    Těstoviny