4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

HOVĚZÍ VÝVAR

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 2 větší oloupané mrkve
  • ¼ oloupaného celeru
  • 1 střední oloupaná petržel
  • 1 střední oloupaná cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 lžička soli

OMÁČKA

  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 250 g oloupané cibule
  • 230 g rajského protlaku
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 20 g studeného másla
  • 5 lžic octa
  • 1 lžíce sádla
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

PŘÍLOHA

  • houskové knedlíky
  • těstoviny
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA HOVĚZÍ VÝVAR

  • 1Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
  • 2Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření, sůl a vaříme pomalu nezakryté do změknutí, přibližně 3 hodiny.
  • 3Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto, část použijeme do omáčky, zbytek zamrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.

POSTUP NA OMÁČKU

  • 1Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
  • 2Přidáme mouku a za stálého míchání ji půl minuty restujeme. Zalijeme vývarem a promícháme metličkou. Přidáme špetku soli, cukr, ocet a koření. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme za občasného míchání 20 minut.
  • 3Omáčku případně dochutíme cukrem a solí. Stáhneme z ohně a vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo, které omáčku zjemní.
  • 4Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce nebo kastrolu.
  • 5Podáváme s hovězím masem a houskovým knedlíkem.
Tip
Chlazené máslo na závěr omáčku zjemní a „naleští“, jak říkají kuchaři. Omáčku můžete podávat i s dušenou rýží nebo těstovinami. Omáčku můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Rajskou omáčku můžete uvařit i z čerstvých rajčat, nebude ale mít tak krásně červenou barvu, která je pro českou rajskou tolik typická.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

HOVĚZÍ VÝVAR

1 kg hovězí loupané plece

Hovězí loupaná plec bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

2 větší oloupané mrkve

Mrkev bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

¼ oloupaného celeru

 

1 střední oloupaná petržel

 

1 střední oloupaná cibule

 

3 oloupané stroužky česneku

 

3 bobkové listy

 

5 kuliček nového koření

 

10 kuliček černého pepře

 

1 lžička soli

 

OMÁČKA

1,2 l hovězího vývaru

 

250 g oloupané cibule

 

230 g rajského protlaku

 

150 g cukru krupice

 

80 g hladké mouky

 

20 g studeného másla

 

5 lžic octa

 

1 lžíce sádla

 

2 bobkové listy

 

5 kuliček nového koření

 

10 kuliček černého pepře

 

sůl

 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

 

PŘÍLOHA

houskové knedlíky

 

těstoviny