Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Suroviny na roštěnky

  • 4 plátky hovězí roštěné po 200 g
  • 650 ml hovězího vývaru
  • 130 g oloupané cibule
  • 30 g studeného másla
  • 1,5 lžíce sádla
  • 1 lžička rajského protlaku
  • hladká mouka
  • pepř
  • sůl

Suroviny na smaženou cibulku

  • 2 střední cibule
  • 40 g hladké mouky
  • sádlo na smažení

Ještě potřebujete

  • kuchyňský papír

Postup na roštěnky

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno. Plátky masa osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a z obou stran poprášíme hladkou moukou.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a opečeme na něm maso z obou stran dohněda. Dáme stranou na talíř. Stáhneme oheň pod polovinu, do kastrolu přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přidáme rajský protlak a půl minuty za stálého míchání restujeme.
  • 3
    Přidáme 1,5 lžičky hladké mouky a za stálého míchání půl minuty restujeme. Přilijeme vývar, promícháme a vložíme opečené roštěnky zpět. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a na mírném ohni dusíme doměkka. Měkké roštěnky vyndáme na talíř.
  • 4
    Omáčku dochutíme solí a pepřem a přecedíme přes cedník do čistého kastrolu. Studené máslo nakrájíme na menší kousky a po částech ho do ní zašleháme. Omáčku už nevaříme. Roštěnky vrátíme do omáčky.
  • 5
    Podáváme posypané smaženou cibulkou a s dušenou rýží.

Postup na smaženou cibulku

  • 1
    Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Dáme do mísy, zasypeme hladkou moukou a promícháme tak, aby se kolečka cibule rozpadla na jednotlivé dílky a aby se cibule v mouce obalila.
  • 2
    V rendlíku rozpálíme na vyšším ohni vyšší vrstvu sádla, přidáme cibuli, kterou těsně před smažením lehce oklepeme prsty, aby na ní neulpělo příliš mouky, a smažíme dozlatova.

TIP

Doba, po kterou budete roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa. Roštěnky z býka budete například vařit kratší čas než roštěnky z krávy. Maso z býka nebo jalovic je navíc chutnější.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef