Skip navigation
  • We'll be soon preparing your order!
    Your purchase will be delivered 23.12. at 17:00. Till 16:50 you can still add products to it.
    Show more
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more
4 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR BALLS

  • 100 g střídky toustového chleba
  • 200 ml smetany (min. 30%)
  • 130 g oloupané cibule
  • 40 g másla
  • 250 g mleté hovězí plece
  • 250 g mletého vepřového bůčku
  • 1 lžička soli
  • 1 kávová lžička bílého pepře
  • 1 kávová lžička mletého nového koření
  • rostlinný olej na smažení
  • 1 vejce

INGREDIENTS FOR SAUCE

  • 350 ml smetany (min. 30%)
  • 1/2 kávové lžičky maizeny
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1/2 kávové lžičky čerstvě mletého pepře
  • sůl

INGREDIENTS FOR COMPLETION

  • 4 lžíce brusinkové marmelády
  • 10 lístků plocholisté petržele

PAIRING DISHES WITH WINE

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

INSTRUCTIONS FOR BALLS

  • 1
    Střídku chleba rozdrobíme do misky a zalijeme smetanou.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a cibuli na něm za stálého míchání necháme 2 minuty zesklovatět.
  • 3
    V míse smícháme mleté maso, sůl, pepř, nové koření, vejce, cibuli včetně másla, ve kterém se cibule restovala, a namočenou chlebovou střídku. Vymícháme hladkou směs, kterou dáme na 2 hodiny proležet do lednice.
  • 4
    Troubu rozehřejeme na 60 ºC.
  • 5
    Z masové směsi vytvarujeme kuličky, které rukou lehce zmáčkneme.
  • 6
    V menší pánvi necháme na středním ohni rozpálit centimetrovou vrstvu oleje. Vložíme masové kuličky a osmažíme je z obou stran dozlatova.
  • 7
    Osmažené kuličky položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem a dáme je do rozehřáté trouby, aby zůstaly teplé, než osmažíme zbylé kuličky.

INSTRUCTIONS FOR SAUCE

  • 1
    Ve smetaně rozmícháme maizenu.
  • 2
    V rendlíku na středním ohni svaříme vývar na objem 100 ml. Jakmile se vývar začne vařit, přidáme pepř.
  • 3
    Do svařeného vývaru přilijeme smetanu s maizenou. Jakmile se směs začne znovu vařit, omáčku zamícháme, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 2 minuty. Osolíme dle chuti.

INSTRUCTIONS FOR COMPLETION

  • 1
    Na talíř nalijeme omáčku, na ni položíme masové kuličky a doprostřed dáme porci brusinkové marmelády.
  • 2
    Plocholistou petržel nakrájíme najemno a posypeme s ní masové kuličky.
Tip
Maizena je kukuřičný škrob. Masová směs je relativně řídká, proto může být chlazená v lednici i déle. Kuličky se podávají tradičně s bramborovou kaší a brusinkami, ale i s vařenými bramborami a smetanovou omáčkou.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR BALLS

INGREDIENTS FOR SAUCE

INGREDIENTS FOR COMPLETION

PAIRING DISHES WITH WINE