SUROVINY NA KULIČKY

  • 250 g mleté hovězí plece
  • 250 g mletého vepřového bůčku
  • 100 g střídky toustového chleba
  • 200 ml smetany (min. 30%)
  • 130 g oloupané cibule
  • 40 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 kávová lžička bílého pepře
  • 1 kávová lžička mletého nového koření
  • 1 vejce
  • rostlinný olej na smažení

SUROVINY NA OMÁČKU

  • 350 ml smetany (min. 30%)
  • 1/2 kávové lžičky maizeny
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1/2 kávové lžičky čerstvě mletého pepře
  • sůl

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 4 lžíce brusinkové marmelády
  • 10 lístků plocholisté petržele

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

POSTUP NA KULIČKY

  • 1
    Střídku chleba rozdrobíme do misky a zalijeme smetanou.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a cibuli na něm za stálého míchání necháme 2 minuty zesklovatět.
  • 3
    V míse smícháme mleté maso, sůl, pepř, nové koření, vejce, cibuli včetně másla, ve kterém se cibule restovala, a namočenou chlebovou střídku. Vymícháme hladkou směs, kterou dáme na 2 hodiny proležet do lednice.
  • 4
    Troubu rozehřejeme na 60 ºC.
  • 5
    Z masové směsi vytvarujeme kuličky, které rukou lehce zmáčkneme.
  • 6
    V menší pánvi necháme na středním ohni rozpálit centimetrovou vrstvu oleje. Vložíme masové kuličky a osmažíme je z obou stran dozlatova.
  • 7
    Osmažené kuličky položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem a dáme je do rozehřáté trouby, aby zůstaly teplé, než osmažíme zbylé kuličky.

POSTUP NA OMÁČKU

  • 1
    Ve smetaně rozmícháme maizenu.
  • 2
    V rendlíku na středním ohni svaříme vývar na objem 100 ml. Jakmile se vývar začne vařit, přidáme pepř.
  • 3
    Do svařeného vývaru přilijeme smetanu s maizenou. Jakmile se směs začne znovu vařit, omáčku zamícháme, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 2 minuty. Osolíme dle chuti.

POSTUP NA DOKONČENÍ

  • 1
    Na talíř nalijeme omáčku, na ni položíme masové kuličky a doprostřed dáme porci brusinkové marmelády.
  • 2
    Plocholistou petržel nakrájíme najemno a posypeme s ní masové kuličky.

TIP

Maizena je kukuřičný škrob. Masová směs je relativně řídká, proto může být chlazená v lednici i déle. Kuličky se podávají tradičně s bramborovou kaší a brusinkami, ale i s vařenými bramborami a smetanovou omáčkou.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA KULIČKY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA OMÁČKU

 
 
 
 
 

SUROVINY NA DOKONČENÍ

 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM