Suroviny

  • 400 g vepřové krkovice
  • 400 g hovězí plece
  • 2 rohlíky
  • 160 ml mléka
  • 330 g oloupané cibule
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 15 g soli
  • 2 kávové lžičky čerstvě mletého pepře
  • 10 g prolisovaného česneku
  • 8–10 ks bílé papriky
  • 15 g hladké mouky

Postup

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 ˚C.
  • 2
    Rohlíky nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, v misce promícháme s mlékem a necháme 30 minut odstát. Cibuli nakrájíme najemno. Máslo nakrájíme na menší kusy.
  • 3
    Oba druhy masa umeleme na středně hrubo a dobře promícháme v míse s rohlíky s mlékem, vejci, solí, pepřem, česnekem a 130 g nakrájené cibule. Necháme 10 minut odpočinout.
  • 4
    Z paprik odřízneme vršky se stonky a vyjmeme semeníky. Zbytek semínek z paprik vyklepneme. Papriky naplníme až po okraj masovou směsí.
  • 5
    Do pekáče rozložíme zbylou cibuli a nakrájené máslo. Přidáme naplněné papriky, podlijeme vodou do výšky 1 cm a vložíme do rozehřáté trouby na 50–60 minut nebo dokud teplota ve středu paprik nedosáhne 85 ˚C. Hotové papriky přendáme z pekáče na talíř a dáme stranou.
  • 6
    Všechnu šťávu i s cibulí z pekáče vlijeme do rendlíku. Na vyšším ohni vaříme tak dlouho, než se z rendlíku odpaří veškerá tekutina a na dně zůstane pouze tuk a cibule.
  • 7
    Stáhneme oheň na polovinu, přidáme mouku a za stálého míchání restujeme 30 vteřin. Přilijeme 750 ml vody, přivedeme k varu a za stálého míchání plochou vařečkou seškrabujeme vytvořený nápek, který se po chvíli ve vodě rozpustí. Stáhneme oheň na třetinu a pomalu vaříme 20 minut za občasného zamíchání.
  • 8
    Hotové šťávy by mělo zbýt 400 ml. Větší množství krátce svaříme na vyšším ohni. Bude-li šťávy méně, přilijeme vodu, přivedeme k varu, vaříme půl minuty a stáhneme z ohně. Šťávu přecedíme přes jemné síto do čistého rendlíku a dle chuti osolíme a opepříme.

TIP

Pokud jsou papriky menší a zbyde vám masová náplň, jednoduše z ní vytvořte karbanátky, které dejte péct k paprikám nebo je osmažte na pánvi dozlatova. Z masa nejprve vytvořte kuličku a osmažte ji na pánvi. Nechte krátce zchladnout a ochutnejte. Tak zjistíte, zda je náplň dostatečně ochucená. Vypněte troubu, vložte do ní hotové papriky a troubu pootevřete. Než připravíte perfektní šťávu, papriky zůstanou horké.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

400 g vepřové krkovice

400 g hovězí plece

Tip na přílohu