Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 300 g oloupané mrkve
  • 300 g oloupaného celeru
  • 240 g oloupané cibule
  • 2 palice česneku
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 1 lžička cukru krupice
  • 5 větviček rozmarýnu dlouhých 10 cm
  • 6 snítek tymiánu
  • 5 bobkových listů
  • 1 l plnotučného mléka
  • 10 g pomerančové kůry
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 kg vepřové krkovice

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
  • 2
    Maso za všech stran důkladně osolíme a opepříme. Mrkev a celer nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na měsíčky silné 0,5 cm. Z palic česneku sloupneme pouze první, vrchní tenkou slupku a podélně je rozřízneme na poloviny.
  • 3
    V pánvi na vysokém ohni rozehřejeme olej a maso na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Vyndáme ho a dáme do kastrolu.
  • 4
    Stáhneme oheň na polovinu, do pánve položíme rozpůlené palice česneku řeznou stranou dolů a opečeme je dozlatova. Poté je přidáme do kastrolu k masu.
  • 5
    Do pánve přidáme nakrájenou mrkev a celer a za občasného míchání restujeme 5 minut dozlatova.
  • 6
    Přidáme nakrájenou cibuli a za častého míchání restujeme další 3 minuty. Přidáme cukr, bylinky a mléko a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání seškrábneme plochou vařečkou ze dna pánve vzniklý nápek. Ten se po chvíli v mléce rozpustí. Celý obsah pánve vlijeme do kastrolu k masu a přidáme pomerančovou kůru.
  • 7
    Kastrol přiklopíme poklicí, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 2,5 hodiny doměkka. Před krájením necháme maso před 10 minut odpočinout.
Tip
Na přípravu budete ještě potřebovat kastrol s poklicí vhodný do trouby. Nemáte-li kastrol vhodný pro pečení v troubě, použijte pekáč a důkladně ho překryjte alobalem. Oranžovou část pomerančové kůry seříznete pomocí škrabky na brambory. Použijte pouze oranžovou část kůry. Bílá je hořká.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE