4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 300 g oloupané mrkve
  • 300 g oloupaného celeru
  • 240 g oloupané cibule
  • 2 palice česneku
  • 1 l plnotučného mléka
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 1 lžička cukru krupice
  • 5 větviček rozmarýnu dlouhých 10 cm
  • 6 snítek tymiánu
  • 5 bobkových listů
  • 10 g pomerančové kůry
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
  • 2Maso za všech stran důkladně osolíme a opepříme. Mrkev a celer nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na měsíčky silné 0,5 cm. Z palic česneku sloupneme pouze první, vrchní tenkou slupku a podélně je rozřízneme na poloviny.
  • 3V pánvi na vysokém ohni rozehřejeme olej a maso na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Vyndáme ho a dáme do kastrolu.
  • 4Stáhneme oheň na polovinu, do pánve položíme rozpůlené palice česneku řeznou stranou dolů a opečeme je dozlatova. Poté je přidáme do kastrolu k masu.
  • 5Do pánve přidáme nakrájenou mrkev a celer a za občasného míchání restujeme 5 minut dozlatova.
  • 6Přidáme nakrájenou cibuli a za častého míchání restujeme další 3 minuty. Přidáme cukr, bylinky a mléko a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání seškrábneme plochou vařečkou ze dna pánve vzniklý nápek. Ten se po chvíli v mléce rozpustí. Celý obsah pánve vlijeme do kastrolu k masu a přidáme pomerančovou kůru.
  • 7Kastrol přiklopíme poklicí, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 2,5 hodiny doměkka. Před krájením necháme maso před 10 minut odpočinout.
Tip
Na přípravu budete ještě potřebovat kastrol s poklicí vhodný do trouby. Nemáte-li kastrol vhodný pro pečení v troubě, použijte pekáč a důkladně ho překryjte alobalem. Oranžovou část pomerančové kůry seříznete pomocí škrabky na brambory. Použijte pouze oranžovou část kůry. Bílá je hořká.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

1 kg vepřové krkovice

Vepřová krkovice v celku bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

300 g oloupané mrkve

Mrkev bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

300 g oloupaného celeru

 

240 g oloupané cibule

 

2 palice česneku

 

1 l plnotučného mléka

 

6 lžic rostlinného oleje

 

1 lžička cukru krupice

 

5 větviček rozmarýnu dlouhých 10 cm

 

6 snítek tymiánu

 

5 bobkových listů

 

10 g pomerančové kůry

 

čerstvě mletý pepř

 

sůl

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.