SUROVINY

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 300 g oloupané mrkve
  • 300 g oloupaného celeru
  • 240 g oloupané cibule
  • 2 palice česneku
  • 1 l plnotučného mléka
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 1 lžička cukru krupice
  • 5 větviček rozmarýnu dlouhých 10 cm
  • 6 snítek tymiánu
  • 5 bobkových listů
  • 10 g pomerančové kůry
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
  • 2
    Maso za všech stran důkladně osolíme a opepříme. Mrkev a celer nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na měsíčky silné 0,5 cm. Z palic česneku sloupneme pouze první, vrchní tenkou slupku a podélně je rozřízneme na poloviny.
  • 3
    V pánvi na vysokém ohni rozehřejeme olej a maso na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Vyndáme ho a dáme do kastrolu.
  • 4
    Stáhneme oheň na polovinu, do pánve položíme rozpůlené palice česneku řeznou stranou dolů a opečeme je dozlatova. Poté je přidáme do kastrolu k masu.
  • 5
    Do pánve přidáme nakrájenou mrkev a celer a za občasného míchání restujeme 5 minut dozlatova.
  • 6
    Přidáme nakrájenou cibuli a za častého míchání restujeme další 3 minuty. Přidáme cukr, bylinky a mléko a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání seškrábneme plochou vařečkou ze dna pánve vzniklý nápek. Ten se po chvíli v mléce rozpustí. Celý obsah pánve vlijeme do kastrolu k masu a přidáme pomerančovou kůru.
  • 7
    Kastrol přiklopíme poklicí, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 2,5 hodiny doměkka. Před krájením necháme maso před 10 minut odpočinout.

TIP

Na přípravu budete ještě potřebovat kastrol s poklicí vhodný do trouby. Nemáte-li kastrol vhodný pro pečení v troubě, použijte pekáč a důkladně ho překryjte alobalem. Oranžovou část pomerančové kůry seříznete pomocí škrabky na brambory. Použijte pouze oranžovou část kůry. Bílá je hořká.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM