Jehněčí kýta s mátovou omáčkou

4–6 porcí

Suroviny na maso

  • jehněčí kýta vcelku
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • hrubá mořská sůl

Suroviny na mátovou omáčku

  • 200 ml bílého vinného octa
  • 1 hrst lístků máty
  • 2 lžíce cukru krupice

Ještě potřebujete

  • pečicí papír

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

Postup na maso

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
  • 2
    Rozmarýn nakrájíme na kousky dlouhé 2 cm. Česnek podélně rozřízneme na 3 části.
  • 3
    Maso po celé ploše prošpikujeme rozmarýnem a česnekem. Poté ho potřeme olejem a vydatně osolíme a opepříme. Takto připravené maso položíme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Pekáč dáme do rozehřáté trouby a pečeme 2 hodiny doměkka.
  • 4
    Poté maso přesuneme na rozpálený gril potřený kůží ze slaniny a ogrilujeme ho z každé strany 5 minut. Hotové maso necháme před podáváním 10 minut odpočinout. Jednotlivá sousta masa namáčíme do mátové omáčky.

Postup na mátovou omáčku

  • 1
    Lístky máty omyjeme, osušíme, nakrájíme a dáme do větší misky. Přidáme cukr a přilijeme 200 ml vroucí vody. Důkladně promícháme a necháme vychladnout v pokojové teplotě.
  • 2
    Přidáme vinný ocet, promícháme a dáme na 1 hodinu odpočinout. Pokud je omáčka moc ostrá, přidáme vodu.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na maso

 
 
 
 
 
 

Suroviny na mátovou omáčku

 
 
 

Ještě potřebujete

 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM