Telecí na žampionech

Telecí na žampionech

4 porce

Postup

  • 1
    Žampiony očistíme, odkrojíme nožičky, které nahrubo nakrájíme a dáme do misky. Hlavičky nakrájíme na osminy a dáme do druhé misky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Bylinky pevně svážeme kuchyňským provázkem.
  • 2
    Maso nakrájíme na kostky o hraně 4 cm a dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř a olej a promícháme. Rozpálíme pánev na vyšším ohni a maso na ní opečeme ze všech stran dozlatova. Přilijeme víno a za občasného míchání ho necháme svařit na ⅓ objemu. Dáme stranou.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 80 g másla, přidáme cibuli a necháme ji za častého míchání zesklovatět. Přidáme nakrájené nožičky žampionů a svázané bylinky a promícháme. Přidáme mouku a 1 minutu ji za stálého míchání restujeme.
  • 4
    Přilijeme vývar, promícháme a přivedeme k varu. Přidáme opečené maso a veškerý obsah pánve, promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu na třetinu a na mírném ohni vaříme doměkka, cca 50 minut.
  • 5
    Měkké maso vyndáme z kastrolu a dáme stranou. Omáčku přecedíme do čistého rendlíku, přidáme smetanu, promícháme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přivedeme k varu, vrátíme maso zpět a vaříme další 3 minuty.
  • 6
    Na pánvi rozpálíme zbylé máslo a orestujeme na něm nakrájené hlavičky žampionů. Ty poté přidáme do omáčky a promícháme.

TIP

Podávejte s dušenou rýží, širokými nudlemi či šunkovým knedlíčkem.
Roman Vaněk
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

Žampiony — 250 g

Cibule — 400 g

Příloha

Pravděpodobně máte doma