Suroviny

  • 1 kg vepřové plece
  • 150 g oloupané cibule
  • 400 g oloupané mrkve
  • 120 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 20 g cukru krupice
  • citronová šťáva na dochucení

Postup

  • 1
    Maso nakrájíme na kostky o hraně 3 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev nakrájíme na kolečka silná 0,5 cm.
  • 2
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 90 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme maso a restujeme, dokud se všechna šťáva, kterou maso pustí, neodvaří. Poté ještě 3 minuty restujeme.
  • 3
    Přidáme mouku a 1 minutu mícháme. Přidáme 500 ml vývaru, promícháme a přidáme 1 zarovnanou lžičku soli, 2 špetky čerstvě mletého pepře a muškátový oříšek. Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí, stáhneme oheň na třetinu a dusíme 35 minut.
  • 4
    Přidáme mrkev a zbývající vývar a dusíme dalších 20 minut nebo dokud nejsou maso a mrkev měkké. Vmícháme cukr a citronovou šťávu, případně osolíme a opepříme. Stáhneme z ohně a vmícháme zbytek chlazeného másla nakrájeného na kostky.

TIP

Kromě citronové šťávy můžete pokrm dochutit i špetkou strouhané citronové kůry nebo lžičkou octa. Místo plece můžete použít i hovězí krk, ale musíte prodloužit dobu vaření minimálně o 45 minut.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

1 kg vepřové plece

150 g oloupané cibule

Tip na přílohu