Květákový mozeček

4-6 PORCÍ
NOVINKA

SUROVINY

  • 1 kg květáku
  • 130 g oloupané cibule
  • 30 g másla
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • 10 vajec
  • 1 lžíce nakrájené čerstvé pažitky
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Květák rozdělíme na menší růžičky a uvaříme je v osolené vroucí vodě doměkka (košťál nevaříme, použijeme ho například na zeleninový vývar). Uvařený květák necháme vychladnout a nakrájíme na malé kousky.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. Vejce rozklepneme do mísy, vidličkou prošleháme se smetanou, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
  • 3
    V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zpěnit. Přidáme květák, zalijeme vejci, stáhneme oheň na třetinu a stále mícháme, dokud vejce neztuhnou.
  • 4
    Podáváme s vařenými bramborami posypanými čerstvou pažitkou nebo s petrželovými bramborami.

TIP

Voda na květák by měla být hodně osolená – sůl zvýrazní chuť květáku. Na 2 litry vody 1 lžíce soli. Vejce jsou rychle hotová, nemíchejte jimi na pánvi příliš dlouho, ať je nevysušíte.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY