Skip navigation
  • Dear customers, today our couriers are already spending the holiday evening with their loved ones. However, you can continue placing orders, and we will deliver your purchases on December 26th. We wish you a wonderful holiday season.

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 500 g moučných brambor
  • 100 g hrubozrnné soli
  • 3 plátky toustového chleba
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • 10 g cukru krupice a cukr krupice na doslazení švestek
  • 2 vejce
  • 50 g hrubé mouky a mouka na podsypání těsta
  • 12 švestek
  • 100 g másla
  • 8 lžic moučkového cukru
  • 8 lžic mletého máku
  • sůl

PAIRING DISHES WITH COFFEE

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 2
    Brambory omyjeme, osušíme, ale neloupeme. Do pekáčku nasypeme hrubozrnnou sůl a na ni posadíme brambory. Pekáček dáme do trouby a brambory pečeme 45 minut. Ještě teplé je oloupeme a nastrouháme najemno.
  • 3
    Z toustového chleba odkrojíme kůrku, střídku nadrolíme a smícháme ji s tvarohem. Přidáme nastrouhané brambory, špetku soli, cukr, vejce a 50 g mouky. Pokud je těsto moc řídké, přimícháme další mouku. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 15 minut odležet do lednice. Ne déle, zřídlo by.
  • 4
    Švestky podélně rozkrojíme a vypeckujeme. Pokud jsou kyselé, do středu každé švestky dáme 1 lžičku cukru a přiklopíme druhou polovinou.
  • 5
    Pracovní desku posypeme moukou a těsto na ní vyválíme do válečku. Rozdělíme ho na 12 kusů. Z každého kusu vytvarujeme placku, švestku do ní zabalíme a pečlivě vytvarujeme kulatý knedlík. Takto připravené knedlíky vkládáme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Knedlíky vaříme 7 minut.
  • 6
    Mák smícháme s moučkovým cukrem. V pánvi rozehřejeme máslo a uvařené knedlíky v něm obalíme. Na talíři knedlíky posypeme směsí máku a cukru.
Tip
Brambory upečené ve slupce na soli tímto způsobem zbavíte vody. Hrubá mořská sůl během pečení vodu z brambor vytáhne. Brambory ale můžete jen uvařit ve slupce v osolené vodě. Horké je oloupete a necháte vychladnout. Budete muset přidat více mouky a těsto zpracovat co nejrychleji, bez odležení v lednici. Jinak zřídne.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH COFFEE