Sekaná

Sekaná

4–6 porcí

Postup

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C. Do pekáče nalijeme vodu do výšky 2 cm.
  • 2
    Rohlíky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm, dáme do mísy a zalijeme mlékem, aby změkly. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  • 3
    Mleté maso vložíme do větší mísy, přidáme namočené pečivo, zbylé suroviny a důkladně promícháme. Mokrýma rukama vytvarujeme z masové hmoty šišku. Uhladíme ji, na povrchu potřeme vodou a vložíme do pekáče.
  • 4
    Pekáč dáme do rozehřáté trouby a pečeme přibližně 1 hodinu. Během pečení sekanou přeléváme vypečenou šťávou. Troubu po hodině vypneme a sekanou v ní necháme ještě 15 minut dojít.
  • 5
    Poté sekanou nakrájíme na plátky, přelijeme vypečenou šťávou a můžeme podávat s bramborami nebo bramborovou kaší.

TIP

Na sekanou pečeni použijte polovinu libového hovězího a polovinu tučnějšího vepřového. Jen z hovězího bývá suchá a drobí se. Směs na sekanou můžete podle potřeby zahustit strouhankou nebo naopak přidat trochu vody. Čerstvě drcený kmín dá sekané výraznější a lepší chuť než kupovaný mletý. Můžete ho utlouct ve starém hmoždíři. Šišku sekané doslova uplácejte, aby se masová hmota dobře spojila a nezůstaly v ní žádné vzduchové bubliny. Upečená sekaná by měla být měkká, pružná a šťavnatá. Do sekané můžete podle chuti přidat tymián nebo červenou papriku anebo můžete její povrch poklást plátky slaniny. Do sekané můžete před pečením vložit vejce uvařená natvrdo nebo přidat na kostičky nakrájený voňavý špek nebo slaninu. Sekaná chutná výborně i studená, jen s chlebem a s hořčicí.
Roman Vaněk
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef