SUROVINY NA PANENKU

  • 900 g vepřové panenky
  • 280 g cherry rajčat
  • 200 g oloupané červené cibule
  • 120 g jarní cibulky
  • 80 g vypeckovaných černých oliv
  • 60 g rostlinného oleje
  • 30 g kaparů
  • 10 g oloupaného česneku
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 15 snítek tymiánu
  • 2 větvičky rozmarýnu dlouhé 10 cm
  • 2 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • 1 bílek
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SUROVINY NA KRUSTU

  • 70 g strouhanky
  • 20 g plocholisté petržele
  • 5 g citronové kůry
  • 3 g oloupaného česneku

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • kuchyňský provázek

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 ˚C.
  • 2
    Suroviny na krustu rozmixujeme najemno a vsypeme do větší misky.
  • 3
    Maso očistíme od blan, odřízneme užší konce a použijeme je do jiného receptu. Z očištěného masa nakrájíme špalíčky silné 4 cm a důkladně je osolíme a opepříme ze všech stran. Každý kus masa obalíme v rozšlehaném bílku a poté v ochucené strouhance. Položíme je na plech, do středu masa zapíchneme vpichový teploměr nebo teplotní sondu a vložíme do rozehřáté trouby.
  • 4
    Pečeme tak dlouho, dokud maso ve svém středu nedosáhne teploty 60 ˚C, přibližně 25 minut. Vyndáme maso z trouby a necháme ho 5 minut odpočinout.
  • 5
    Ve větší pánvi na vyšším ohni rozehřejeme olej, přidáme cibuli a svázané bylinky. Za občasného míchání restujeme 2 minuty. Přidáme česnek a jarní cibulku a restujeme další 1 minutu. Přidáme rajčata, kapary a olivy, promícháme a necháme 1 minutu vařit. Přilijeme víno, promícháme a necháme ho zcela odvařit. Stáhneme z ohně, vyndáme svázané bylinky, vmícháme nakrájenou petržel a dle chuti osolíme.

TIP

K přípravě budete potřebovat vpichový teploměr a mixér.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA PANENKU

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA KRUSTU

 
 
 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM