SUROVINY

  • 2 kuřecí stehna s kůží po 200 g
  • 120 g malých brambor
  • 100 g cukety
  • 50 g mrkve
  • 40 g červené papriky
  • 60 g hlívy ústřičné
  • 30 g másla
  • 5 g chilli papričky
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 větší snítka tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje k podávání
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 185 °C.
  • 2
    Kuřecí stehna vykostíme a každé rozkrojíme na 4 stejně velké díly, osolíme je a opepříme.
  • 3
    Z cuket odkrojíme špičky. Mrkev. Z papriky a chilli papričky odstraníme semínka. Brambory rozpůlíme, a pokud jsou nové, necháme slupku. Chilli papričku nakrájíme najeno, zbytek zeleniny na kostky o hraně 1,5 cm.
  • 4
    Zelenou část jarní cibulky nakrájíme na kousky dlouhé 2 cm, bílou část najemno. Citron podélně rozřízneme na dvě části. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Hlívu ústřičnou a nakrájíme na kousky 2 x 2 cm
  • 5
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, vložíme kuře kůží dolů a pečeme 2 minuty dozlatova. Přidáme brambory a mrkev, maso obrátíme a pečeme ho z druhé strany další 2 minuty.
  • 6
    Přidáme zelenou část jarní cibulky a česnek, zamícháme a přidáme cuketu, papriku, chilli papričku, citron a tymián. Osolíme a opepříme a restujeme za občasného míchání další 2 minuty. Nakonec přidáme hlívu a vše ještě 2 minuty restujeme.
  • 7
    Stáhneme z ohně, zakryjeme poklicí a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme 12 minut. Podáváme přelité 1 lžící oleje a posypané bílou částí jarní cibulky.

TIP

Na přípravu budete potřebovat kastrol s poklicí vhodný do trouby.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM