6 PORCÍHitovka

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1,2 kg hovězí loupané plece, falešné svíčkové nebo válečku
  • 250 g oloupané mrkve
  • 200 g oloupaného celeru
  • 200 g oloupané petržele
  • 300 g oloupané cibule
  • 200 g jablek zbavených jádřinců
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g špeku
  • 60 g másla
  • 250 ml smetany, min. 31%
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 100 ml octa
  • 3 lžíce jíšky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1,5 lžíce sádla
  • 1 citron
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 6 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • mletý pepř
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • kuchyňský provázek

ALTERNATIVNÍ PŘÍLOHA

  • brusinková marmeláda
  • karlovarský knedlík

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Špek nakrájíme na špalíčky 0,5 cm široké a 4 cm dlouhé a vložíme je na 15 minut do mrazáku. Koření a bylinky pevně zavážeme do gázy nebo plátýnka. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme nahrubo. Jablko oloupeme a dužninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 2V mase na několika místech úzkým nožem prořízneme kapsy, do kterých vsuneme namražené špalíčky špeku. Maso důkladně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem ze všech stran. V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo a maso na něm opečeme ze všech stran dohněda. Maso vyndáme na čistý talíř.
  • 3Snížíme oheň pod polovinu, do kastrolu přidáme máslo a případně špek, který zbyl ze špikování masa. Přidáme mrkev, celer a petržel a za častého míchání je orestujeme dozlatova. Přidáme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme jablko a i to orestujeme dozlatova. Často mícháme.
  • 4Přidáme cukr, zamícháme a necháme ho rozpustit. Přidáme hořčici a pytlíček koření. Promícháme. Přilijeme ocet a necháme ho zcela vyvařit, takže na dně kastrolu zbude opět jen tuk. Žádná tekutina. Zalijeme vínem, které necháme odvařit na polovinu objemu. Vložíme maso a zalijeme ho horkou vodou, tak aby bylo téměř ponořené. Přidáme 1 lžičku soli.
  • 5Přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme poklicí a necháme pomalu dusit 2,5 hodiny nebo než bude maso zcela měkké. Poté vyjmeme sáček s kořením a maso, které dáme stranou na teplé místo.
  • 6Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část kůry z poloviny omytého citronu a přidáme ji do omáčky společně s jíškou. Promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod třetinu a vaříme 15 minut.
  • 7Třetinu zeleniny z omáčky odebereme plochým sítkem a vyhodíme. Do omáčky přilijeme smetanu, zbylou zeleninu v omáčce rozmixujeme dohladka a přepasírujeme přes jemné síto do čistého kastrolu.
  • 8Omáčku dochutíme solí a trochou citronové šťávy dle chuti a zamícháme. Maso nakrájíme na plátky a prohřejeme v hotové omáčce. Podáváme s brusinkovou marmeládou a karlovarským knedlíkem.
Tip
Maso na začátku po prošpikování můžete svázat kuchyňským provázkem, abyste mu dali tvar válečku a v talíři nakonec vypadalo lépe. S namraženým špekem se během špikování masa lépe pracuje. Pokud zavážete koření a bylinky do gázy, budou se vám lépe vyndávat z omáčky a nebudete je muset lovit jednotlivě. Nebojte se třetinu zeleniny před mixováním vyhodit. Ve svém celém množství předala omáčce svou chuť. Kdybyste do omáčky mixovali zeleninu všechnu, výsledná chuť by byla příliš zeleninová a omáčka zbytečně hustá. Použijte čerstvou tučnou smetanu. Nízkotučné 12% smetany se v omáčce srazí. Z citronu nastrouhejte jen žlutou část kůry, bílá je hořká. Místo hovězí loupané plece můžete použít hovězí váleček. Můžete také použít srnčí nebo jelení kýtu. V tom případě přidejte do sáčku s bylinkami a kořením 3–4 kuličky jalovce. Chcete-li omáčku silnější, použijte místo vody hovězí vývar. Svíčková chutná nejlépe až druhý den. K přípravě budete potřebovat gázu nebo čisté bílé plátýnko, kuchyňský provázek, tyčový mixér a cedník. Ke svíčkové se nejlépe hodí karlovarský knedlík, který si můžete doma připravit podle receptu Romana Vaňka., recept najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

1,2 kg hovězí loupané plece, falešné svíčkové nebo válečku

Hovězí loupaná plec, falešná svíčková a váleček (na svíčkovou) bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

250 g oloupané mrkve

Mrkev bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

200 g oloupaného celeru

 

200 g oloupané petržele

 

300 g oloupané cibule

 

200 g jablek zbavených jádřinců

 

100 g cukru krupice

 

100 g špeku

 

60 g másla

 

250 ml smetany, min. 31%

 

150 ml suchého bílého vína

 

100 ml octa

 

3 lžíce jíšky

 

2 lžíce plnotučné hořčice

 

1,5 lžíce sádla

 

1 citron

 

5 snítek čerstvého tymiánu

 

1 větvička čerstvého rozmarýnu

 

6 bobkových listů

 

10 kuliček nového koření

 

10 kuliček černého pepře

 

mletý pepř

 

sůl

 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

kuchyňský provázek

 

ALTERNATIVNÍ PŘÍLOHA

brusinková marmeláda

 

karlovarský knedlík

 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.