• Vážení zákazníci, moc se omlouváme za současná omezení naší služby. Vzhledem k aktuální situaci jsme bohužel museli přistoupit k následujícím opatřením:
    - je možné provést pouze 1 nákup denně na osobu a to bez možnosti doobjednávky
    - max. počet položek na jeden nákup je 30. Pro Premium zákazníky 40. Položka znamená druh zboží např. banán, houska nebo  konkrétní druh jogurtu
    - rušíme 15minutová časová okna pro doručení vašich nákupů – možnost objednání je pouze v rámci hodin
    Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. I těmito opatřeními jsme schopni navýšit naše kapacity a zajistit doručení Vašich nákupů. Váš Rohlík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1,2 kg hovězí loupané plece, falešné svíčkové nebo válečku
  • 250 g oloupané mrkve
  • 200 g oloupaného celeru
  • 200 g oloupané petržele
  • 300 g oloupané cibule
  • 200 g jablek zbavených jádřinců
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g špeku
  • 60 g másla
  • 250 ml smetany, min. 31%
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 100 ml octa
  • 3 lžíce jíšky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1,5 lžíce sádla
  • 1 citron
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 6 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • mletý pepř
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • kuchyňský provázek

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Špek nakrájíme na špalíčky 0,5 cm široké a 4 cm dlouhé a vložíme je na 15 minut do mrazáku. Koření a bylinky pevně zavážeme do gázy nebo plátýnka. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme nahrubo. Jablko oloupeme a dužninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 2V mase na několika místech úzkým nožem prořízneme kapsy, do kterých vsuneme namražené špalíčky špeku. Maso důkladně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem ze všech stran. V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo a maso na něm opečeme ze všech stran dohněda. Maso vyndáme na čistý talíř.
  • 3Snížíme oheň pod polovinu, do kastrolu přidáme máslo a případně špek, který zbyl ze špikování masa. Přidáme mrkev, celer a petržel a za častého míchání je orestujeme dozlatova. Přidáme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme jablko a i to orestujeme dozlatova. Často mícháme.
  • 4Přidáme cukr, zamícháme a necháme ho rozpustit. Přidáme hořčici a pytlíček koření. Promícháme. Přilijeme ocet a necháme ho zcela vyvařit, takže na dně kastrolu zbude opět jen tuk. Žádná tekutina. Zalijeme vínem, které necháme odvařit na polovinu objemu. Vložíme maso a zalijeme ho horkou vodou, tak aby bylo téměř ponořené. Přidáme 1 lžičku soli.
  • 5Přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme poklicí a necháme pomalu dusit 2,5 hodiny nebo než bude maso zcela měkké. Poté vyjmeme sáček s kořením a maso, které dáme stranou na teplé místo.
  • 6Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část kůry z poloviny omytého citronu a přidáme ji do omáčky společně s jíškou. Promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod třetinu a vaříme 15 minut.
  • 7Třetinu zeleniny z omáčky odebereme plochým sítkem a vyhodíme. Do omáčky přilijeme smetanu, zbylou zeleninu v omáčce rozmixujeme dohladka a přepasírujeme přes jemné síto do čistého kastrolu.
  • 8Omáčku dochutíme solí a trochou citronové šťávy dle chuti a zamícháme. Maso nakrájíme na plátky a prohřejeme v hotové omáčce. Podáváme s brusinkovou marmeládou a karlovarským knedlíkem.

TIP

Maso na začátku po prošpikování můžete svázat kuchyňským provázkem, abyste mu dali tvar válečku a v talíři nakonec vypadalo lépe. S namraženým špekem se během špikování masa lépe pracuje. Pokud zavážete koření a bylinky do gázy, budou se vám lépe vyndávat z omáčky a nebudete je muset lovit jednotlivě. Nebojte se třetinu zeleniny před mixováním vyhodit. Ve svém celém množství předala omáčce svou chuť. Kdybyste do omáčky mixovali zeleninu všechnu, výsledná chuť by byla příliš zeleninová a omáčka zbytečně hustá. Použijte čerstvou tučnou smetanu. Nízkotučné 12% smetany se v omáčce srazí. Z citronu nastrouhejte jen žlutou část kůry, bílá je hořká. Místo hovězí loupané plece můžete použít hovězí váleček. Můžete také použít srnčí nebo jelení kýtu. V tom případě přidejte do sáčku s bylinkami a kořením 3–4 kuličky jalovce. Chcete-li omáčku silnější, použijte místo vody hovězí vývar. Svíčková chutná nejlépe až druhý den. K přípravě budete potřebovat gázu nebo čisté bílé plátýnko, kuchyňský provázek, tyčový mixér a cedník. Ke svíčkové se nejlépe hodí karlovarský knedlík, který si můžete doma připravit podle receptu Romana Vaňka., recept najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

1,2 kg hovězí loupané plece, falešné svíčkové nebo válečku
250 g oloupané mrkve
200 g oloupaného celeru
 
200 g oloupané petržele
 
300 g oloupané cibule
 
200 g jablek zbavených jádřinců
 
100 g cukru krupice
 
100 g špeku
 
60 g másla
 
250 ml smetany, min. 31%
 
150 ml suchého bílého vína
 
100 ml octa
 
3 lžíce jíšky
 
2 lžíce plnotučné hořčice
 
1,5 lžíce sádla
 
1 citron
 
5 snítek čerstvého tymiánu
 
1 větvička čerstvého rozmarýnu
 
6 bobkových listů
 
10 kuliček nového koření
 
10 kuliček černého pepře
 
mletý pepř
 
sůl
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

kuchyňský provázek
 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
 

Tip na přílohu

Brusinkový džem
Brusinkový džem
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík