Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Kachna na zázvoru s jablky

4 PORCE

SUROVINY NA KACHNU

  • 1 kachna (o váze 2 kg)
  • 100 g čerstvého zázvoru
  • 1 větší jablko
  • sůl

SUROVINY NA VÝPEK

  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 kávová lžička sušeného zázvoru
  • sůl

SUROVINY NA JABLKA

  • 4 menší jablka
  • 8 lžic cukru
  • 150 ml suchého bílého vína

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • alobal

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

POSTUP NA KACHNU

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 150 °C.
  • 2
    Z křídel kachny odřízneme v kloubech poslední špičatou část křidélek, tzv. letky. Ty vložíme do pekáče, ve kterém budeme péct kachnu.
  • 3
    Zázvor nastrouháme najemno.
  • 4
    Kachnu vydatně osolíme zevnitř i zvenku a potřeme ji ze všech stran zázvorem. Dovnitř kachny vložíme celé jablko a otvor uzavřeme kuchyňskou jehlou. Takto připravenou kachnu položíme na křidélka do pekáče. Podlijeme 300 ml vody a pekáč překryjeme alobalem.
  • 5
    Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 1,5 hodiny. Poté odstraníme alobal a dopečeme kachnu během dalších 30 minut dozlatova. Kachnu vyjmeme z pekáče a uchováme na teplém místě.

POSTUP NA VÝPEK

  • 1
    Pekáč, ze kterého jsme vyndali pouze kachnu, položíme na sporák na střední oheň a zbylou tekutinu odvaříme tak, že v pekáči zbude pouze tuk. Část tuku slijeme vedle do mističky nebo rendlíku, tak aby v pekáči zbyly jen 2 lžíce vypečeného sádla.
  • 2
    Přidáme mouku a 4 minuty restujeme za stálého míchání plochou vařečkou dozlatova. Přilijeme kuřecí vývar, zvýšíme oheň a necháme ho přijít k varu. Přidáme zarovnanou kávovou lžičku sušeného zázvoru. Plochou vařečkou seškrábneme ze dna a ze stran pekáče případný nápek, po 1 minutě varu stáhneme oheň na minimum a za občasného míchání ode dna šťávu v pekáči prováříme dalších 15 minut. Poté ji přecedíme přes jemné síto do rendlíku a podle chuti osolíme. Šťávu podáváme ke kachně.
  • 3
    Kachnu naporcujeme. Do talíře naservírujeme porci jablek. Na ně položíme porci kachny a polijeme částí výpeku.
  • 4
    Podáváme s bramborovým knedlíkem obaleným ve strouhance, opečenými bramborovými noky, šiškami nebo šulánky.

POSTUP NA JABLKA

  • 1
    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.
  • 2
    Do hlubší pánve nasypeme cukr, který zalijeme 100 ml vody. Na středním ohni zahříváme pánev tak dlouho, dokud se voda pomalu nevyvaří a cukr se nezačne barvit dohněda. Jakmile cukr začne hnědnout, stáhneme oheň na minimum, abychom karamel nespálili.
  • 3
    Až karamel začne dostávat tmavě zlatavou barvu, přilijeme najednou všechno víno a necháme sražený karamel rozpustit. Trvá to zhruba 2 minuty. Poté přidáme jablka a dusíme je 5 minut nebo doměkka. V polovině dušení jablka v karamelu obrátíme. Stáhneme z plotny, jablka necháme v omáčce ještě chvíli odpočinout – natáhnou do sebe chuť a zároveň ochutí karamelovou omáčku.

TIP

Ne každá kachna pečením dostatečně změkne po dvou hodinách. Je-li správně měkká a upečená, zjistíte jednoduchou metodou: uchopíte stehenní kost a opatrně s ní ve stehýnku otočíte ve směru hodinových ručiček. Jestliže kost klade velký odpor, kachnu dejte ještě na 10 až 15 minut zpět do trouby. Kachnu solte důkladně, spotřebujete zhruba polévkovou lžíci soli. Křídla ve výpeku nechávejte, protože šťávě dodávají chuť a barvu. Vyhoďte je až na závěr. Do karamelu přidávejte suché víno, jako je Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Tramín.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef