SUROVINY

  • 1 kg slávek
  • 200 ml rybího vývaru
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 60 g oloupané bílé cibule
  • 30 g olivového oleje
  • 1 červená paprika
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 250 g konzervovaných drcených rajčat
  • špetka mletého šafránu
  • 1 kávová lžička soli

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Nejlepší volbou k mořským plodům jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.

POSTUP

  • 1
    Slávky očistíme, otevřené vyhodíme. Zavřené dáme do větší mísy s ledovou vodou na 10 minut.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. Česnek nakrájíme na plátky. Papriku rozřízneme, vyndáme jádřinec a dužninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme papriku a restujeme ji za častého míchání 1 minutu.
  • 4
    Přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme česnek a za častého míchání restujeme 1/2 minuty.
  • 5
    Přilijeme víno, přidáme šafrán a necháme víno z kastrolu zcela odvařit. Přidáme rajčata, promícháme a přivedeme k varu. Osolíme a vaříme 3 minuty.
  • 6
    Přilijeme rybí vývar a necháme přejít varem. Přidáme slávky, zamícháme, přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a 4 minuty vaříme.
  • 7
    Stáhneme z ohně a zavřené slávky vyhodíme. Přelijeme do servírovací mísy nebo do talířů a podáváme s bílým chlebem.

TIP

Čerstvé mušle musí být zavřené, nesmí být vyschlé a měly by být uvařeny do 3 dnů po jejich expedici z místa chovu, nebo v den nákupu, pokud jsou konzumovány syrové. Mušle musí být řádně očištěny kartáčkem a neotevřené kusy po uvaření by měly být vyhozeny. Pokud je mušle pootevřená, uchopte ji do prstů jedné ruky a prsty druhé ruky do ní zprudka cvrnkněte. Zavře se, pokud je čerstvá nebo živá. Pokud nekoupíte již očištěné slávky, je nutné z každé rukou odtrhnout řasu, která z lastur většinou kouká ven. Pak teprve slávky namočte do ledové vody. Vodu několikrát vyměňte. Očištěné slávky nechte několik minut namočené ve studené vodě. Pustí ještě písek, který v sobě mají.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM