Skip navigation
  • Dear customers, today our couriers are already spending the holiday evening with their loved ones. However, you can continue placing orders, and we will deliver your purchases on December 26th. We wish you a wonderful holiday season.

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1 kg slávek
  • 60 g oloupané bílé cibule
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 30 g olivového oleje
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 250 g konzervovaných drcených rajčat
  • 200 ml rybího vývaru
  • 1 kávová lžička soli
  • špetka mletého šafránu

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Nejlepší volbou k mořským plodům jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Slávky očistíme, otevřené vyhodíme. Zavřené dáme do větší mísy s ledovou vodou na 10 minut.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. Česnek nakrájíme na plátky. Papriku rozřízneme, vyndáme jádřinec a dužninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme papriku a restujeme ji za častého míchání 1 minutu.
  • 4
    Přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme česnek a za častého míchání restujeme 1/2 minuty.
  • 5
    Přilijeme víno, přidáme šafrán a necháme víno z kastrolu zcela odvařit. Přidáme rajčata, promícháme a přivedeme k varu. Osolíme a vaříme 3 minuty.
  • 6
    Přilijeme rybí vývar a necháme přejít varem. Přidáme slávky, zamícháme, přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a 4 minuty vaříme.
  • 7
    Stáhneme z ohně a zavřené slávky vyhodíme. Přelijeme do servírovací mísy nebo do talířů a podáváme s bílým chlebem.
Tip
Čerstvé mušle musí být zavřené, nesmí být vyschlé a měly by být uvařeny do 3 dnů po jejich expedici z místa chovu, nebo v den nákupu, pokud jsou konzumovány syrové. Mušle musí být řádně očištěny kartáčkem a neotevřené kusy po uvaření by měly být vyhozeny. Pokud je mušle pootevřená, uchopte ji do prstů jedné ruky a prsty druhé ruky do ní zprudka cvrnkněte. Zavře se, pokud je čerstvá nebo živá. Pokud nekoupíte již očištěné slávky, je nutné z každé rukou odtrhnout řasu, která z lastur většinou kouká ven. Pak teprve slávky namočte do ledové vody. Vodu několikrát vyměňte. Očištěné slávky nechte několik minut namočené ve studené vodě. Pustí ještě písek, který v sobě mají.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE