Skip navigation

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1 králík
  • 150 g špeku
  • 100 g hladké mouky
  • 120 g oloupané mrkve
  • 120 g oloupaného celeru
  • 120 g oloupané petržele
  • 120 g oloupané cibule
  • 120 g oloupaného zázvoru
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžičky sladké papriky
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • pepř
  • sůl

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Špek nakrájíme na špalíčky 1×3 cm a dáme na 20 minut do mrazáku. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Zázvor najemno nastrouháme.
  • 2
    Králíka rozporcujeme, tj. oddělíme přední a zadní běhy, hlavu a nakonec rozpůlíme hřbet. (Hlavu a břišní část použijeme na vývar nebo na jiný pokrm.) Všechny části důkladně osolíme a opepříme.
  • 3
    Do jednotlivých porcí králíka prořízneme úzkým nožem otvory a vsuneme do nich ztuhlé špalíčky špeku. Maso vydatně osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku z masa lehce oklepneme rukou.
  • 4
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo, vložíme králíka a opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vyndáme na čistý talíř.
  • 5
    Do kastrolu přidáme zeleninu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme cibuli a také ji orestujeme dozlatova. Přidáme papriku a zázvor a za stálého míchání restujeme půl minuty. Do základu vrátíme maso a srovnáme ho do jedné roviny.
  • 6
    Zalijeme vývarem tak, aby byl králík ze dvou třetin ponořený. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a kastrol ze dvou třetin přikryjeme pokličkou. Dusíme 50 minut nebo než je maso zcela měkké. Když se vývar vyvaří, přilijeme další. Vždy tak, aby byl králík ze dvou třetin ponořený. Maso opatrně vyndáme na talíř.
  • 7
    Do kastrolu přilijeme zbytek vývaru a tekutinu svaříme na polovinu. Králíka vrátíme prohřát. Podáváme s dušenou rýží.
Tip
Každý kus králíka špikujte na 2–4 místech.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH BEER