Suroviny na kapra

  • 4 filety z kapra po 200 g
  • 80 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • sůl

Suroviny na omáčku

  • 180 ml smetany, min. 31%
  • 120 g oloupané cibule
  • 40 g másla
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl

Suroviny na papriku

  • 2 červené papriky

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Nejlepší volbou k rybí kuchyni jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.

Postup na papriku

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • 2
    Papriky omyjeme a osušíme. Podélně je rozpůlíme, vyndáme z nich středy a vyklepneme semínka. Rozpálíme nasucho pánev a papriky na ní opečeme – nejprve řeznou stranou dolů. Poté je přendáme na plech a 10 minut dopečeme v rozehřáté troubě.

Postup na kapra

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • 2
    Filety zbavíme kůže a osolíme je ze všech stran. Papriku smícháme v misce s moukou a kapra v této směsi obalíme. Rukou z ryby sklepneme přebytečnou mouku.
  • 3
    V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a obalené filety v něm 1 minutu opečeme z každé strany. Pak je přendáme do pekáčku a dopečeme je v rozehřáté troubě 7 minut.

Postup na omáčku

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno. V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a 1,5 minuty za stálého míchání restujeme. Stáhneme oheň na třetinu, přidáme sladkou papriku a půl minuty ji za stálého míchání restujeme společně s cibulí.
  • 2
    Přilijeme smetanu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a 2 minuty vaříme. Omáčku přecedíme přes jemné síto do rendlíku, ochutíme solí a promícháme.

TIP

Omáčku můžete přikyselit i šťávou z citronu. Pokud chcete další přílohu, zkuste třeba opečené brambory.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na kapra

 
 
 
 
 

Suroviny na omáčku

 
 
 
 
 

Suroviny na papriku

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM