Houbový kuba

4 PORCE
NOVINKA

SUROVINY

  • 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru na podlití
  • 250 g velkých krup
  • 130 g oloupané cibule
  • 100 g sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce nakrájených lístků plocholisté petržele
  • 1 lžička sušené majoránky
  • špetka drceného kmínu
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 ºC. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme 1 lžící sádla.
  • 2
    Kroupy důkladně propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litru vody, přidáme lžičku soli, uvaříme doměkka a slijeme. Sušené houby namočíme do vody, před použitím z nich vodu vymačkáme a nakrájíme je nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme zbylé sádlo, přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme špetku čerstvě drceného kmínu, kroupy, houby a česnek a vše 2 minuty mícháme. Přidáme v dlaních promnutou sušenou majoránku, podlijeme vývarem a necháme za stálého míchání provařit do hustší směsi. Dle chuti osolíme a opepříme.
  • 4
    Kroupovou směs vložíme do vymazaného pekáče, uhladíme a dáme zapéct do rozehřáté trouby na 10 minut. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželí.

TIP

Pokud kroupy dopředu namočíte, budou uvařené rychleji. Sušené houby alespoň na půl hodiny namočte do vody, aby změkly. Pak z nich však vodu pečlivě vymačkejte. Kubu zapékejte jen krátce, aby se nevysušil. Měl by zůstat šťavnatý a vláčný.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY