Milí zákazníci, abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, počet položek nákupu je omezen na 35. Současně rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami (s výjimkou seniorů a ZTP). Při přebírání nákupu mějte prosím roušku a pokud to není nutné, nevracejte nám tašky ani vratné obaly. Všechny Vás prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Suroviny

  • 1 kg jehněčí kýty nebo plece
  • 500 g oloupané cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 8 stroužků česneku
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • pepř
  • sůl

Suroviny na dokončení

  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sádla

Postup

  • 1
    Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Maso zbavíme blan a nadbytečného tuku a nakrájíme ho na kostky o hraně 2 cm. Důkladně osolíme a opepříme.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm za častého míchání cibuli dozlatova. Přidáme maso a restujeme, dokud se nevydusí všechna šťáva, kterou maso pustí. Jakmile se šťáva z masa vyvaří a v kastrolu zbude opět jen tuk, orestujeme maso za častého míchání dozlatova. Přidáme protlak a mícháme 1 minutu. Přidáme česnek a mícháme 1 minutu. Maso zaprášíme moukou a 1 minutu za stálého míchání restujeme.
  • 3
    Přilijeme tolik vývaru, aby byl ve stejné rovině jako maso, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod třetinu, přiklopíme pokličkou a dusíme 1 hodinu nebo dokud není maso zcela měkké. Občas zamícháme, případně dolijeme vývar do roviny k masu. Hotový pokrm podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Dokončení

  • 1
    Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. V rendlíku na středním ohni rozehřejeme sádlo a česnek na něm osmažíme dozlatova.
  • 2
    Hotový pokrm posypeme osmaženými plátky česneku.

TIP

Podávejte s kulatým nebo klasickým bramborovým knedlíkem. Recept od Romana Vaňka najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy. Dejte pozor, ať česnek pro dokončení pokrmu během smažení příliš nezhnědne. Byl by hořký.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef