Víme, že objednat v pátek může být někdy náročné. Proto jsme vám nově zlevnili dopravu vždy od úterý do čtvrtka. A rovnou o 50 %.

SUROVINY

  • 1 husa o váze alespoň 3 kg
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 30 g hladké mouky
  • 2 jablka
  • kmín
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S NÁPOJEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 140 °C.
  • 2
    Z husy odřízneme krk a přední část křídel (letky) a odstraníme přebytečný tuk. Odříznuté části vložíme do pekáče a podlijeme je 300 ml vody. Husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Do husy vložíme 2 jablka. Položíme ji na rošt do rozehřáté trouby a pod něj položíme pekáč s odříznutými částmi husy. Do pekáče bude při pečení odkapávat sádlo Takto nemusíme husu otáčet a upeče se ze všech stran dozlatova. Husu pečeme 3 až 4 hodiny nebo dokud není měkká.
  • 3
    Hotovou husu vyndáme z trouby a necháme chvíli odpočinout. Z pekáče slijeme tuk a necháme v něm pouze tekutinu z výpeku a nejvýše 1 lžíci tuku.
  • 4
    Pekáč postavíme na sporák na střední oheň a tekutinu za občasného míchání odvaříme tak, že v pekáči zbude pouze tuk. Přisypeme mouku a za stálého míchání plochou vařečkou ji během 2–3 minut zarestujeme dozlatova. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod třetinu a 20 minut vaříme na mírném ohni. Plochou vařečkou vytvořený nápek během varu rozmícháme. Provařenou šťávu přecedíme přes jemné síto.
     
     

TIP

Husu můžete péct i na roštu v pekáči, nebude to ale ono. Rošt je příliš nízký a husu budete mít zespodu spíše dušenou než pečenou. Během pečení můžete husu párkrát přelít výpekem. Husa je hotová, když maso přestává držet na kosti. Chytněte kost křidýlka (té části, která drží na huse) a zkuste kost protočit. Do šťávy se snažte vmíchat vše, co se uchytilo na stěnách či dnu pekáče. Bude mít silnější chuť. Slitý tuk – tedy sádlo – nevyhazujte! Je skvělý a má mnoho dalších využití. K huse se nejlépe hodí knedlíky a zelí. Recepty od Romana Vaňka na bramborové, houskové či chlupaté knedlíky a bílé i červené zelí najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S NÁPOJEM

 

Tip na přílohu

Slide 1 of 5
  • Bramborové knedlíky
    Bramborové knedlíky
  • Houskové knedlíky
    Houskové knedlíky
  • Karlovarský knedlík
    Karlovarský knedlík
  • Kysané zelí
    Kysané zelí
  • Červené zelí sterilované
    Červené zelí sterilované