Skip navigation
  • Dear customers, today our couriers are already spending the holiday evening with their loved ones. However, you can continue placing orders, and we will deliver your purchases on December 26th. We wish you a wonderful holiday season.

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR DUMPLINGS

  • 400 g oloupané cibule
  • 200 g polohrubé mouky
  • 500 g slaniny
  • 20 rohlíků
  • 1 lžíce sádla
  • 20 g soli
  • ½ lžičky pepře
  • 5 vajec
  • 300 ml mléka

INGREDIENTS FOR ONION

  • 800 g oloupané cibule
  • 5 lžic sádla

INGREDIENTS FOR CABBAGE

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 100 g libové slaniny
  • 100 g oloupaných brambor
  • 60 g cukru krupice
  • 2 střední cibule
  • 1 kávová lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sádla
  • ocet
  • sůl

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

INSTRUCTIONS FOR DUMPLINGS

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 140 °C.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Rohlíky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Položíme je na plech a dáme na 10 minut vysušit do rozehřáté trouby. Přesypeme je do mísy.
  • 3
    Na pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a slaninu a restujeme za častého míchání dozlatova. Přidáme do mísy k rohlíkům i s tukem, který se ze slaniny vypekl. Osolíme a opepříme.
  • 4
    Vejce, mouku a mléko smícháme do hladkého těsta, vlijeme ho k rohlíkům, vše promícháme a necháme 15 minut odpočinout. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta koule o průměru 5 cm. Ihned je vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme 12–15 minut.
  • 5
    Podáváme se zelím a cibulí přelité sádlem.

INSTRUCTIONS FOR ONION

  • 1
    Cibuli nakrájíme nahrubo. Ve vyšší pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a pomalu smažíme. Cibule potřebuje zhruba 30 minut, aby zezlátla. Díky cukru, který cibule obsahuje, dlouhým restováním zkaramelizuje a získá zlatou barvu.

INSTRUCTIONS FOR CABBAGE

  • 1
    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Zelí vymačkáme z nálevu (ten ale nevylijeme, budeme ho potřebovat) a překrájíme ho nahrubo.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme kmín a zamícháme. Přidáme nakrájenou slaninu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme zelí a promícháme. Pokud není nálev příliš kyselý, vlijeme ho do kastrolu, případně ho část nahradíme vodou. Zamícháme a stáhneme teplotu na třetinu. Kastrol přiklopíme poklicí a zelí dusíme téměř doměkka. Poté ho dochutíme cukrem, solí a případně trochou octa.
  • 3
    Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do kastrolu k zelí, důkladně promícháme a necháme nezakryté 6 minut provařit na mírném ohni. Často mícháme.
Tip
Samotné knedlíky můžete podávat také jako přílohu k masu.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR DUMPLINGS

INGREDIENTS FOR ONION

INGREDIENTS FOR CABBAGE

PAIRING DISHES WITH BEER