• Milí zákazníci, poptávka po naší službě se opět díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje nad naše aktuální kapacity. Moc nás to mrzí, ale abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, musíme omezit počet objednávek na osobu. To znamená, že aktuálně si můžete objednat pouze jednou denně. Současně rušíme i možnost doobjednávek. Dál soustředíme všechny naše síly na to, abychom ještě více navýšili kapacitu, a mohli tak zavážet všude, kde je nás teď potřeba. Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. Společně to zvládneme. Váš Rohlík.
4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

KNEDLÍKY

  • 20 rohlíků
  • 300 ml mléka
  • 500 g slaniny
  • 400 g oloupané cibule
  • 200 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 1 lžíce sádla
  • ½ lžičky pepře
  • 20 g soli

CIBULE

  • 800 g oloupané cibule
  • 5 lžic sádla

ZELÍ

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 100 g libové slaniny
  • 100 g oloupaných brambor
  • 60 g cukru krupice
  • 2 střední cibule
  • 1 kávová lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sádla
  • ocet
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA KNEDLÍKY

  • 1Troubu rozehřejeme na 140 °C.
  • 2Cibuli nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Rohlíky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Položíme je na plech a dáme na 10 minut vysušit do rozehřáté trouby. Přesypeme je do mísy.
  • 3Na pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a slaninu a restujeme za častého míchání dozlatova. Přidáme do mísy k rohlíkům i s tukem, který se ze slaniny vypekl. Osolíme a opepříme.
  • 4Vejce, mouku a mléko smícháme do hladkého těsta, vlijeme ho k rohlíkům, vše promícháme a necháme 15 minut odpočinout. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta koule o průměru 5 cm. Ihned je vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme 12–15 minut.
  • 5Podáváme se zelím a cibulí přelité sádlem.

POSTUP NA CIBULI

  • 1Cibuli nakrájíme nahrubo. Ve vyšší pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a pomalu smažíme. Cibule potřebuje zhruba 30 minut, aby zezlátla. Díky cukru, který cibule obsahuje, dlouhým restováním zkaramelizuje a získá zlatou barvu.

POSTUP NA ZELÍ

  • 1Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Zelí vymačkáme z nálevu (ten ale nevylijeme, budeme ho potřebovat) a překrájíme ho nahrubo.
  • 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme kmín a zamícháme. Přidáme nakrájenou slaninu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme zelí a promícháme. Pokud není nálev příliš kyselý, vlijeme ho do kastrolu, případně ho část nahradíme vodou. Zamícháme a stáhneme teplotu na třetinu. Kastrol přiklopíme poklicí a zelí dusíme téměř doměkka. Poté ho dochutíme cukrem, solí a případně trochou octa.
  • 3Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do kastrolu k zelí, důkladně promícháme a necháme nezakryté 6 minut provařit na mírném ohni. Často mícháme.

TIP

Samotné knedlíky můžete podávat také jako přílohu k masu.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

KNEDLÍKY

20 rohlíků
300 ml mléka
500 g slaniny
 
400 g oloupané cibule
 
200 g polohrubé mouky
 
5 vajec
 
1 lžíce sádla
 
½ lžičky pepře
 
20 g soli
 

CIBULE

800 g oloupané cibule
 
5 lžic sádla
 

ZELÍ

500 g kysaného bílého zelí
 
100 g libové slaniny
 
100 g oloupaných brambor
 
60 g cukru krupice
 
2 střední cibule
 
1 kávová lžička drceného kmínu
 
1 lžíce sádla
 
ocet
 
sůl
 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.