Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Špekové knedlíky

4-6 PORCÍ

SUROVINY NA KNEDLÍKY

  • 20 rohlíků
  • 300 ml mléka
  • 500 g slaniny
  • 400 g oloupané cibule
  • 200 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 1 lžíce sádla
  • ½ lžičky pepře
  • 20 g soli

SUROVINY NA CIBULI

  • 800 g oloupané cibule
  • 5 lžic sádla

SUROVINY NA ZELÍ

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 100 g libové slaniny
  • 100 g oloupaných brambor
  • 60 g cukru krupice
  • 2 střední cibule
  • 1 kávová lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sádla
  • ocet
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

POSTUP NA KNEDLÍKY

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 140 °C.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Rohlíky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Položíme je na plech a dáme na 10 minut vysušit do rozehřáté trouby. Přesypeme je do mísy.
  • 3
    Na pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a slaninu a restujeme za častého míchání dozlatova. Přidáme do mísy k rohlíkům i s tukem, který se ze slaniny vypekl. Osolíme a opepříme.
  • 4
    Vejce, mouku a mléko smícháme do hladkého těsta, vlijeme ho k rohlíkům, vše promícháme a necháme 15 minut odpočinout. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta koule o průměru 5 cm. Ihned je vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme 12–15 minut.
  • 5
    Podáváme se zelím a cibulí přelité sádlem.

POSTUP NA CIBULI

  • 1
    Cibuli nakrájíme nahrubo. Ve vyšší pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a pomalu smažíme. Cibule potřebuje zhruba 30 minut, aby zezlátla. Díky cukru, který cibule obsahuje, dlouhým restováním zkaramelizuje a získá zlatou barvu.

POSTUP NA ZELÍ

  • 1
    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Zelí vymačkáme z nálevu (ten ale nevylijeme, budeme ho potřebovat) a překrájíme ho nahrubo.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme kmín a zamícháme. Přidáme nakrájenou slaninu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme zelí a promícháme. Pokud není nálev příliš kyselý, vlijeme ho do kastrolu, případně ho část nahradíme vodou. Zamícháme a stáhneme teplotu na třetinu. Kastrol přiklopíme poklicí a zelí dusíme téměř doměkka. Poté ho dochutíme cukrem, solí a případně trochou octa.
  • 3
    Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do kastrolu k zelí, důkladně promícháme a necháme nezakryté 6 minut provařit na mírném ohni. Často mícháme.

TIP

Samotné knedlíky můžete podávat také jako přílohu k masu.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef