Skip navigation
  • Our dear customers, interest in our service is currently enormous, and time slots are disappearing faster than cookies from the table. If none of them suit you, don't despair!
    Show more

4 Portions
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR DUCK

  • 1 kachna (o váze 2 kg)
  • 10 kuliček jalovce
  • sůl
  • 4 bobkové listy
  • 100 g oloupané cibule
  • 200 g slaniny
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 200 ml suchého bílého vína

INGREDIENTS FOR FOND

  • 2 lžičky hladké mouky
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 4 kuličky jalovce
  • sůl

INGREDIENTS FOR KOHLRABI CABBAGE

  • 600 g oloupaných kedluben
  • 130 g oloupané cibule
  • 60 g sádla
  • 3 lžíce octa
  • 40 g cukru krupice
  • sůl
  • 100 g oloupaného jablka
  • 30 g rozinek

YOU ALSO NEED

  • alobal

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

INSTRUCTIONS FOR DUCK

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 150 °C.
  • 2
    Z křídel kachny odřízneme v kloubech poslední špičatou část křidélek, tzv. letky. Ty vložíme do pekáče, ve kterém budeme péct kachnu.
  • 3
    Kuličky jalovce roztlučeme v hmoždíři nebo je rozmixujeme v mixéru na koření a potřeme jimi kachnu zevnitř i zvenku. Zároveň ji zevnitř i zvenku důkladně osolíme. Dovnitř vložíme 1 bobkový list.
  • 4
    Cibuli nakrájíme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm a vše vložíme do pekáče ke křidélkům. Na křidélka položíme kachnu. Díky tomu se kachna nepřipeče ke dnu pekáče. Přidáme nové koření, pepř, zbylé bobkové listy a podlijeme 100 ml vody a vínem. Pekáč překryjeme alobalem.
  • 5
    Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 1,5 hodiny. Poté odstraníme alobal a dopečeme kachnu během dalších 30 minut dozlatova. Kachnu vyjmeme z pekáče a uchováme na teplém místě.

INSTRUCTIONS FOR FOND

  • 1
    Pekáč, ze kterého jsme vyndali pouze kachnu, položíme na sporák na střední oheň a zbylou tekutinu odvaříme tak, že v pekáči zbude pouze tuk. Přidáme 4 kuličky jalovce, které jsme plochou stranou nože zmáčkli tak, že praskly. V pekáči tak zbude nápek, cibule, slanina, křidélka a tuk. Část tuku (kachního sádla) slijeme vedle do mističky nebo rendlíku, tak aby ho v pekáči zbyly jen 2 lžíce.
  • 2
    Přidáme mouku a 4 minuty restujeme za stálého míchání plochou vařečkou dozlatova. Přilijeme kuřecí vývar, zvýšíme oheň a necháme ho přijít k varu. Plochou vařečkou seškrábneme ze dna a ze stran pekáče nápek, který se během pečení vytvořil. Vaříme 1 minutu, stáhneme oheň pod třetinu a za občasného míchání ode dna šťávu v pekáči prováříme dalších 15 minut. Poté ji přecedíme přes jemné síto do rendlíku a podle chuti osolíme. Šťávu podáváme ke kachně.

INSTRUCTIONS FOR KOHLRABI CABBAGE

  • 1
    Kedlubny nakrájíme na plátky silné 3 mm. Ty pak nakrájíme na nudličky silné 3 mm. Cibuli nakrájíme najemno.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět.
  • 3
    Přidáme nakrájené kedlubny a zamícháme. Kedlubny stáhneme ke straně tak, aby bylo částečně vidět dno kastrolu. Na ně vsypeme cukr a krátce promícháme v tuku. Jakmile se cukr začne zbarvovat dozlatova, smícháme ho důkladně s kedlubnami.
  • 4
    Přidáme ocet, méně než půl lžičky soli, 100 ml vody a promícháme. Stáhneme oheň na třetinu, přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Pokud by se voda během dušení zcela vyvařila, ještě trochu přilijeme a opět přiklopíme pokličkou.
  • 5
    Po deseti minutách přidáme rozinky, promícháme a dusíme dalších 5 minut nebo dokud není kedlubna měkká.
  • 6
    Sundáme pokličku. Jablko zbavené jádřinců a slupky nakrájíme na kostičky o hraně 4–5 mm a přidáme ke kedlubnovému zelí. Na středním ohni za občasného míchání 1 minutu restujeme.
  • 7
    Hotový pokrm stáhneme z ohně, přidáme zbylé sádlo a promícháme. Dle chuti případně osolíme.
Tip
Ne každá kachna dostatečně změkne po 2 hodinách pečení. Je-li správně měkká a upečená, zjistíte jednoduchou metodou: uchopíte stehenní kost a opatrně s ní ve stehýnku otočíte ve směru hodinových ručiček. Jestliže kost klade velký odpor, kachnu dejte ještě na 10 až 15 minut zpět do trouby. Dušení kedlubny doměkka trvá různě dlouho – podle toho, jak je stará. Budete-li připravovat kedlubnové zelí ke kachně, použijte namísto vepřového sádla stejné množství sádla kachního. Stačí ho nasbírat během pečení kachny. Kedlubnové zelí se hodí k různým druhům pečeného vepřového masa, ale i k huse.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR DUCK

INGREDIENTS FOR FOND

INGREDIENTS FOR KOHLRABI CABBAGE

YOU ALSO NEED

PAIRING DISHES WITH WINE