SUROVINY na kachnu

  • 1 kachna (o váze 2 kg)
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 200 g slaniny
  • 100 g oloupané cibule
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • sůl

SUROVINY NA VÝPEK

  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 4 kuličky jalovce
  • sůl

SUROVINY NA KEDLUBNOVÉ ZELÍ

  • 600 g oloupaných kedluben
  • 130 g oloupané cibule
  • 100 g oloupaného jablka
  • 60 g sádla
  • 40 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 3 lžíce octa
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • alobal

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

POSTUP NA KACHNU

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 150 °C.
  • 2
    Z křídel kachny odřízneme v kloubech poslední špičatou část křidélek, tzv. letky. Ty vložíme do pekáče, ve kterém budeme péct kachnu.
  • 3
    Kuličky jalovce roztlučeme v hmoždíři nebo je rozmixujeme v mixéru na koření a potřeme jimi kachnu zevnitř i zvenku. Zároveň ji zevnitř i zvenku důkladně osolíme. Dovnitř vložíme 1 bobkový list.
  • 4
    Cibuli nakrájíme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm a vše vložíme do pekáče ke křidélkům. Na křidélka položíme kachnu. Díky tomu se kachna nepřipeče ke dnu pekáče. Přidáme nové koření, pepř, zbylé bobkové listy a podlijeme 100 ml vody a vínem. Pekáč překryjeme alobalem.
  • 5
    Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 1,5 hodiny. Poté odstraníme alobal a dopečeme kachnu během dalších 30 minut dozlatova. Kachnu vyjmeme z pekáče a uchováme na teplém místě.

POSTUP NA VÝPEK

  • 1
    Pekáč, ze kterého jsme vyndali pouze kachnu, položíme na sporák na střední oheň a zbylou tekutinu odvaříme tak, že v pekáči zbude pouze tuk. Přidáme 4 kuličky jalovce, které jsme plochou stranou nože zmáčkli tak, že praskly. V pekáči tak zbude nápek, cibule, slanina, křidélka a tuk. Část tuku (kachního sádla) slijeme vedle do mističky nebo rendlíku, tak aby ho v pekáči zbyly jen 2 lžíce.
  • 2
    Přidáme mouku a 4 minuty restujeme za stálého míchání plochou vařečkou dozlatova. Přilijeme kuřecí vývar, zvýšíme oheň a necháme ho přijít k varu. Plochou vařečkou seškrábneme ze dna a ze stran pekáče nápek, který se během pečení vytvořil. Vaříme 1 minutu, stáhneme oheň pod třetinu a za občasného míchání ode dna šťávu v pekáči prováříme dalších 15 minut. Poté ji přecedíme přes jemné síto do rendlíku a podle chuti osolíme. Šťávu podáváme ke kachně.

POSTUP NA KEDLUBNOVÉ ZELÍ

  • 1
    Kedlubny nakrájíme na plátky silné 3 mm. Ty pak nakrájíme na nudličky silné 3 mm. Cibuli nakrájíme najemno.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět.
  • 3
    Přidáme nakrájené kedlubny a zamícháme. Kedlubny stáhneme ke straně tak, aby bylo částečně vidět dno kastrolu. Na ně vsypeme cukr a krátce promícháme v tuku. Jakmile se cukr začne zbarvovat dozlatova, smícháme ho důkladně s kedlubnami.
  • 4
    Přidáme ocet, méně než půl lžičky soli, 100 ml vody a promícháme. Stáhneme oheň na třetinu, přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Pokud by se voda během dušení zcela vyvařila, ještě trochu přilijeme a opět přiklopíme pokličkou.
  • 5
    Po deseti minutách přidáme rozinky, promícháme a dusíme dalších 5 minut nebo dokud není kedlubna měkká.
  • 6
    Sundáme pokličku. Jablko zbavené jádřinců a slupky nakrájíme na kostičky o hraně 4–5 mm a přidáme ke kedlubnovému zelí. Na středním ohni za občasného míchání 1 minutu restujeme.
  • 7
    Hotový pokrm stáhneme z ohně, přidáme zbylé sádlo a promícháme. Dle chuti případně osolíme.

TIP

Ne každá kachna dostatečně změkne po 2 hodinách pečení. Je-li správně měkká a upečená, zjistíte jednoduchou metodou: uchopíte stehenní kost a opatrně s ní ve stehýnku otočíte ve směru hodinových ručiček. Jestliže kost klade velký odpor, kachnu dejte ještě na 10 až 15 minut zpět do trouby. Dušení kedlubny doměkka trvá různě dlouho – podle toho, jak je stará. Budete-li připravovat kedlubnové zelí ke kachně, použijte namísto vepřového sádla stejné množství sádla kachního. Stačí ho nasbírat během pečení kachny. Kedlubnové zelí se hodí k různým druhům pečeného vepřového masa, ale i k huse.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY na kachnu

 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA VÝPEK

 
 
 
 

SUROVINY NA KEDLUBNOVÉ ZELÍ

 
 
 
 
 
 
 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM