• Vážení zákazníci, moc se omlouváme za současné omezení naší služby. Museli jsme bohužel přistoupit k následujícím opatřením:
    - max. 1 nákup denně na osobu, bez možnosti doobjednávky
    - maximální počet položek na jeden nákup je 35. Položka znamená druh zboží např. banán, houska nebo konkrétní druh jogurtu. Počet kusů není omezený. Toto omezení se ale nevztahuje na členy Rohlík Premium.
    Děláme vše pro to, abychom navýšili naše kapacity a doručili vaše nákupy pro co nejvíce z vás. Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. Váš Rohlík.
4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

KACHNA

  • 1 kachna (o váze 2 kg)
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 200 g slaniny
  • 100 g oloupané cibule
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • sůl

VÝPEK

  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 4 kuličky jalovce
  • sůl

KEDLUBNOVÉ ZELÍ

  • 600 g oloupaných kedluben
  • 130 g oloupané cibule
  • 100 g oloupaného jablka
  • 60 g sádla
  • 40 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 3 lžíce octa
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • alobal

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA KACHNU

  • 1Troubu rozehřejeme na 150 °C.
  • 2Z křídel kachny odřízneme v kloubech poslední špičatou část křidélek, tzv. letky. Ty vložíme do pekáče, ve kterém budeme péct kachnu.
  • 3Kuličky jalovce roztlučeme v hmoždíři nebo je rozmixujeme v mixéru na koření a potřeme jimi kachnu zevnitř i zvenku. Zároveň ji zevnitř i zvenku důkladně osolíme. Dovnitř vložíme 1 bobkový list.
  • 4Cibuli nakrájíme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm a vše vložíme do pekáče ke křidélkům. Na křidélka položíme kachnu. Díky tomu se kachna nepřipeče ke dnu pekáče. Přidáme nové koření, pepř, zbylé bobkové listy a podlijeme 100 ml vody a vínem. Pekáč překryjeme alobalem.
  • 5Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 1,5 hodiny. Poté odstraníme alobal a dopečeme kachnu během dalších 30 minut dozlatova. Kachnu vyjmeme z pekáče a uchováme na teplém místě.

POSTUP NA VÝPEK

  • 1Pekáč, ze kterého jsme vyndali pouze kachnu, položíme na sporák na střední oheň a zbylou tekutinu odvaříme tak, že v pekáči zbude pouze tuk. Přidáme 4 kuličky jalovce, které jsme plochou stranou nože zmáčkli tak, že praskly. V pekáči tak zbude nápek, cibule, slanina, křidélka a tuk. Část tuku (kachního sádla) slijeme vedle do mističky nebo rendlíku, tak aby ho v pekáči zbyly jen 2 lžíce.
  • 2Přidáme mouku a 4 minuty restujeme za stálého míchání plochou vařečkou dozlatova. Přilijeme kuřecí vývar, zvýšíme oheň a necháme ho přijít k varu. Plochou vařečkou seškrábneme ze dna a ze stran pekáče nápek, který se během pečení vytvořil. Vaříme 1 minutu, stáhneme oheň pod třetinu a za občasného míchání ode dna šťávu v pekáči prováříme dalších 15 minut. Poté ji přecedíme přes jemné síto do rendlíku a podle chuti osolíme. Šťávu podáváme ke kachně.

POSTUP NA KEDLUBNOVÉ ZELÍ

  • 1Kedlubny nakrájíme na plátky silné 3 mm. Ty pak nakrájíme na nudličky silné 3 mm. Cibuli nakrájíme najemno.
  • 2V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět.
  • 3Přidáme nakrájené kedlubny a zamícháme. Kedlubny stáhneme ke straně tak, aby bylo částečně vidět dno kastrolu. Na ně vsypeme cukr a krátce promícháme v tuku. Jakmile se cukr začne zbarvovat dozlatova, smícháme ho důkladně s kedlubnami.
  • 4Přidáme ocet, méně než půl lžičky soli, 100 ml vody a promícháme. Stáhneme oheň na třetinu, přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Pokud by se voda během dušení zcela vyvařila, ještě trochu přilijeme a opět přiklopíme pokličkou.
  • 5Po deseti minutách přidáme rozinky, promícháme a dusíme dalších 5 minut nebo dokud není kedlubna měkká.
  • 6Sundáme pokličku. Jablko zbavené jádřinců a slupky nakrájíme na kostičky o hraně 4–5 mm a přidáme ke kedlubnovému zelí. Na středním ohni za občasného míchání 1 minutu restujeme.
  • 7Hotový pokrm stáhneme z ohně, přidáme zbylé sádlo a promícháme. Dle chuti případně osolíme.

TIP

Ne každá kachna dostatečně změkne po 2 hodinách pečení. Je-li správně měkká a upečená, zjistíte jednoduchou metodou: uchopíte stehenní kost a opatrně s ní ve stehýnku otočíte ve směru hodinových ručiček. Jestliže kost klade velký odpor, kachnu dejte ještě na 10 až 15 minut zpět do trouby. Dušení kedlubny doměkka trvá různě dlouho – podle toho, jak je stará. Budete-li připravovat kedlubnové zelí ke kachně, použijte namísto vepřového sádla stejné množství sádla kachního. Stačí ho nasbírat během pečení kachny. Kedlubnové zelí se hodí k různým druhům pečeného vepřového masa, ale i k huse.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

KACHNA

1 kachna (o váze 2 kg)
200 ml suchého bílého vína
200 g slaniny
 
100 g oloupané cibule
 
10 kuliček černého pepře
 
10 kuliček jalovce
 
5 kuliček nového koření
 
4 bobkové listy
 
sůl
 

VÝPEK

600 ml kuřecího vývaru
 
2 lžičky hladké mouky
 
4 kuličky jalovce
 
sůl
 

KEDLUBNOVÉ ZELÍ

600 g oloupaných kedluben
 
130 g oloupané cibule
 
100 g oloupaného jablka
 
60 g sádla
 
40 g cukru krupice
 
30 g rozinek
 
3 lžíce octa
 
sůl
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

alobal
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.