Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g krup
- 200 g hrachu
- sůl
- 1 lžička celého kmínu
- 200 g oloupané cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- pepř
- 1 husa nebo 4 husí stehna
PIVO VHODNÉ K TOMUTO POKRMU
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte s pivem Pilsner Urquell ležák.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Kroupy a hrách propláchneme a zvlášť namočíme přes noc do 1,5 l studené vody. Druhý den obě vody osolíme zarovnanou lžičkou soli a opět zvlášť uvaříme pod pokličkou doměkka. Slijeme a vývar z hrachu uschováme.
- 2Troubu rozehřejeme na 150 °C. Husí stehna důkladně osolíme, posypeme kmínem, dáme do pekáče a pečeme v rozehřáté troubě 1,5 hodiny nebo doměkka. Pokud máme celou husu, tak ji rozporcujeme, stehna a prsa s kostí použijeme na tento recept a zbylé části husy použijeme na přípravu vývaru. Pekáč vyndáme z trouby a teplotu trouby zvýšíme na 200 °C.
- 3Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Vmícháme drcený kmín. Přidáme hrách a kroupy, promícháme, přidáme česnek, majoránku, lehce osolíme a opepříme. Přilijeme 100 ml vývaru z hrachu, přivedeme k varu a 5 minut vaříme na středním ohni.
- 4Upečené maso vyndáme z pekáče a dáme do něj směs z hrachu a krup. Vše důkladně promícháme. Navrch položíme maso a dáme na 10 minut zapéct do rozehřáté trouby.
Tip
Hrách a kroupy nesesypávejte do jednoho hrnce, musí se vařit zvlášť. Hrách se totiž uvaří daleko rychleji.
Hrách i kroupy zalijte alespoň 1,5 litru studené vody.
Majoránku promněte do kastrolu v dlaních. Více se rozvoní.
Do šouletu můžete přidat i 100 g uvařené cizrny.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef