Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR MEAT
- 100 g oloupané cibule
- 160 g oloupané mrkve
- 50 g oloupaného celeru
- 50 g oloupané petržele
- 2 lžíce sádla
- 50 g másla
- 10 kuliček černého pepře
- 4 bobkové listy
- 4 snítky tymiánu
- 3 kuličky nového koření
- 700 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce octa
- nastrouhaná kůra z citronu
- 300 g menších hříbků
- pepř
- sůl
- 1 kg srnčí plece, srnčích kostek na guláš nebo medailonků
- 300 ml suchého červeného vína
PAIRING DISHES WITH WINE
- Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.
INSTRUCTIONS FOR MEAT
- 1Pokud vaříme z plece, maso očistíme, jinak není maso potřeba upravovat. Nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, případně použijeme již nakrájenou směs na guláš, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Cibuli nakrájíme nahrubo. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Houby očistíme a nakrájíme podélně na čtvrtiny.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozpustíme 1 lžíci sádla a 30 g másla, přidáme zeleninu a orestujeme ji dozlatova. Přidáme koření, bylinky a cibuli a orestujeme dozlatova.
- 3Přidáme maso a opět orestujeme dozlatova. Maso nejprve pustí vodu, kterou musíme z kastrolu zcela odvařit, až na dně kastrolu zbude opět jen tuk. Stáhneme oheň pod polovinu. Teprve poté můžeme maso orestovat za častého míchání do zlaté barvy ze všech stran.
- 4Přilijeme víno, přivedeme k varu, stáhneme oheň na polovinu a veškeré víno odvaříme pryč. Poté přilijeme ocet, zamícháme a necháme ho vyvařit. Přilijeme vývar, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a dusíme 1 hodinu nebo dokud není maso měkké. Měkké maso vyjmeme a dáme stranou na teplé místo.
- 5V kastrolu na vyšším ohni rozpustíme zbytek sádla, přidáme houby a orestujeme je dozlatova. Osolíme a opepříme. Přes jemné síto na ně přecedíme šťávu, přidáme maso a přivedeme k varu. Stáhneme z ohně a vmícháme zbylé vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Dle potřeby dosolíme.
Tip
Z citronu strouhejte jen žlutou část, bílá je hořká.
Místo hříbků můžete použít jiné menší lesní houby.

Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef
