Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR MEAT

  • 100 g oloupané cibule
  • 160 g oloupané mrkve
  • 50 g oloupaného celeru
  • 50 g oloupané petržele
  • 2 lžíce sádla
  • 50 g másla
  • 10 kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 4 snítky tymiánu
  • 3 kuličky nového koření
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce octa
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 300 g menších hříbků
  • pepř
  • sůl
  • 1 kg srnčí plece, srnčích kostek na guláš nebo medailonků
  • 300 ml suchého červeného vína

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.

INSTRUCTIONS FOR MEAT

  • 1
    Pokud vaříme z plece, maso očistíme, jinak není maso potřeba upravovat. Nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, případně použijeme již nakrájenou směs na guláš, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Cibuli nakrájíme nahrubo. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Houby očistíme a nakrájíme podélně na čtvrtiny.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozpustíme 1 lžíci sádla a 30 g másla, přidáme zeleninu a orestujeme ji dozlatova. Přidáme koření, bylinky a cibuli a orestujeme dozlatova.
  • 3
    Přidáme maso a opět orestujeme dozlatova. Maso nejprve pustí vodu, kterou musíme z kastrolu zcela odvařit, až na dně kastrolu zbude opět jen tuk. Stáhneme oheň pod polovinu. Teprve poté můžeme maso orestovat za častého míchání do zlaté barvy ze všech stran.
  • 4
    Přilijeme víno, přivedeme k varu, stáhneme oheň na polovinu a veškeré víno odvaříme pryč. Poté přilijeme ocet, zamícháme a necháme ho vyvařit. Přilijeme vývar, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a dusíme 1 hodinu nebo dokud není maso měkké. Měkké maso vyjmeme a dáme stranou na teplé místo.
  • 5
    V kastrolu na vyšším ohni rozpustíme zbytek sádla, přidáme houby a orestujeme je dozlatova. Osolíme a opepříme. Přes jemné síto na ně přecedíme šťávu, přidáme maso a přivedeme k varu. Stáhneme z ohně a vmícháme zbylé vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Dle potřeby dosolíme.
Tip
Z citronu strouhejte jen žlutou část, bílá je hořká. Místo hříbků můžete použít jiné menší lesní houby.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR MEAT

PAIRING DISHES WITH WINE