Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Suroviny na máslový řízek

  • 350 g telecího masa
  • 200 g vepřové plece
  • 150 g bůčku
  • 150 g sýra (45% eidam nebo blaťácké zlato)
  • 200 ml mléka
  • 3 rohlíky
  • 3 vejce
  • 1 lžička pepře
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • strouhanka na obalení
  • hladká mouka na obalení
  • sádlo na smažení
  • 2 lžičky soli

Suroviny na bramborovou kaši

  • 1 kg oloupaných brambor, varný typ B nebo C
  • 100 g másla
  • 300 ml smetany, min. 31%
  • sůl

Postup na máslový řízek

  • 1
    Rohlíky nakrájíme na větší kostky a v míse je smícháme s mlékem. Necháme odpočinout v lednici 10 minut. Sýr nastrouháme nahrubo. Maso umeleme najemno a dáme do mísy.
  • 2
    Přidáme 1 vejce, rohlíky namočené v mléce a promícháme. Přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, nastrouhaný sýr, muškátový oříšek, důkladně promícháme a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
  • 3
    Z odpočinuté hmoty vytvarujeme 6 řízků silných 1,5 cm. Řízky postupně obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance.
  • 4
    V pánvi na středním ohni rozpálíme vyšší vrstvu sádla. Řízky smažíme dozlatova z obou stran tak, aby byly během smažení ponořené v sádle ze dvou třetin.
  • 5
    Na kuchyňském papíru necháme z řízků odsát přebytečný tuk.

Postup na bramborovou kaši

  • 1
    Brambory nakrájíme na stejně velké kousky, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby její hladina převyšovala brambory o 2 cm. Přidáme 1 lžičku soli a uvaříme je přikryté pokličkou doměkka.
  • 2
    Měkké brambory slijeme a prolisujeme lisem na brambory nebo je pečlivě rozšťoucháme šťouchadlem na brambory do čistého kastrolu.
  • 3
    V rendlíku rozehřejeme máslo tak, aby bylo horké, a stáhneme z ohně. Ve druhém rendlíku přivedeme k varu smetanu a stáhneme z ohně.
  • 4
    Kastrol s bramborami postavíme na nejmenší možný oheň a metličkou do nich postupně zašleháme horké máslo. Poté po částech zašleháme horkou smetanu. Kaši dle potřeby dochutíme solí a zamícháme.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef