Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Králičí řízek na šalvěji

4 PORCE

SUROVINY NA KRÁLIČÍ VÝVAR

  • 80 g oloupané mrkve
  • 1 střední stonek řapíkatého celeru
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 stonek velkolisté petržele
  • špetka soli

SUROVINY NA POKRM

  • 4 králičí stehna a 500 g králičího ořezu a kostí z králíka na vývar
  • 60 g hladké mouky
  • 90 g přepuštěného másla
  • 1 bobkový list
  • 18 lístků šalvěje
  • 2 lžíce bílého sherry
  • 1 citron a nastrouhaná kůra z ¼ citronu
  • pepř
  • sůl

SUROVINY NA MAČKANÉ BRAMBORY

  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce másla
  • sůl

POSTUP NA KRÁLIČÍ VÝVAR

  • 1
    Kosti a ořez důkladně propláchneme pod studenou vodou, abychom vyplavili drobné nečistoty, které by vývar zakalily. Vložíme je do hrnce a zalijeme 1,5 litrem studené vody. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a sbíráme pěnu, která se začne tvořit na povrchu. Jakmile se pěna tvořit přestane, přidáme koření a tymián. Nezakryté vaříme na velmi mírném ohni 75 minut.
  • 2
    Zeleninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Přidáme do vývaru a vaříme dalších 45 minut. Vývar scedíme, svaříme na množství jednoho litru a necháme vychladnout.

POSTUP NA POKRM

  • 1
    Králičí stehna vykostíme. Kosti použijeme do vývaru. Maso osolíme a opepříme z obou stran a obalíme v mouce. Přebytečnou mouku oklepeme rukou.
  • 2
    Ve vyšší pánvi na vyšším ohni rozehřejeme přepuštěné máslo, vložíme maso a opečeme ho dozlatova. Otočíme, přidáme bobkový list a šalvěj a maso opečeme dozlatova i z druhé strany.
  • 3
    Přidáme 200 ml vývaru, promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod polovinu a tekutinu necháme svařit na polovinu. Přilijeme zbylý vývar, opět přivedeme k varu, oheň stáhneme na třetinu, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru a sherry a 5 minut vaříme.

POSTUP NA MAČKANÉ BRAMBORY

  • 1
    Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme a ještě horké je rozmačkáme spolu s máslem. Dle potřeby dochutíme solí.

TIP

Z citronu strouhejte jen žlutou část kůry, bílá je hořká.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef