Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 120 ml mléka
- 200 g sádla
- 900 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
- 2 lžíce soli
DIVOČÁK
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 180 g pancetty
- 230 g oloupaných malých šalotek
- 400 g oloupané mrkve
- 180 g hnědých žampionů
- 10 snítek tymiánu
- 60 ml rostlinného oleje
- 30 g nahrubo nakrájeného česneku
- 2 bobkové listy
- 4 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
- 3 lžičky kuliček černého pepře
- 2 lžíce hladké mouky
- 650 ml hovězího vývaru
- 3–4 žloutky na potření
- 1 kg masa z divočáka na guláš
- 200 ml suchého červeného vína
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- pečicí papír
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Mléko, 300 ml vody a sádlo dáme do rendlíku a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně.
- 2V robotu začneme míchat mouku se solí na střední otáčky. Horkou směs z rendlíku vlijeme postupně do robotu k mouce se solí. Vypracujeme hladké těsto, vyklopíme ho na vál a ještě zpracujeme rukama. Necháme v lednici odležet 1 hodinu.
POSTUP NA DIVOČÁKA
- 1Maso nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, osolíme, opepříme a promícháme. Pancettu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Šalotky rozřízneme na poloviny. Mrkev nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Žampiony očistíme a odstraníme z nich nožičky. Menší kloboučky nakrájíme na čtvrtiny, větší na osminy. Sdrhneme lístky tymiánu z větviček.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme polovinu oleje a orestujeme na něm polovinu masa dozlatova za občasného míchání. Vyndáme ho a dáme stranou. Do kastrolu přilijeme zbylý olej a orestujeme stejným způsobem druhou část masa. Vyndáme ho a dáme stranou.
- 3Stáhneme olej na polovinu, přidáme pancettu a za častého míchání restujeme 2 minuty. Přidáme šalotku a mrkev a restujeme za častého míchání další 2 minuty. Přidáme česnek a žampiony a restujeme 2 minuty. Přidáme bobkové listy, tymián, petržel, kuličky černého pepře a orestované maso. Promícháme, přidáme mouku a 1 minutu mícháme.
- 4Přilijeme najednou veškeré víno a plochou vařečkou odškrábneme vytvořený nápek ze dna do pokrmu. Za občasného míchání necháme víno z kastrolu zcela vyvařit. Přilijeme tolik vývaru, aby maso bylo ponořené.
- 5Z pečicího papíru vystřihneme kolečko o stejném průměru, jako je kastrol. Doprostřed kolečka vystřihneme malý otvor o průměru 0,5 cm. Do kastrolu na maso položíme vyříznutý pečicí papír a kastrol přikryjeme pokličkou. Stáhneme oheň na minimum a necháme zvolna dusit 2 hodiny nebo dokud není maso zcela měkké. Občas zamícháme. Pokud je potřeba, přilijeme vývar tak, aby bylo maso ponořené do ¾. Pokud je směs na konci dušení moc řídká, necháme tekutinu 5 minut vyvařit.
- 6Hotovou směs necháme vychladnout a rozdělíme ji na 4 části.
POSTUP NA DOKONČENÍ
- 1Troubu rozehřejeme na 190 ºC. Formy položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- 2Těsto rozdělíme na 4 stejné části a každou ještě rozděl na 2 části v poměru 2 : 1 (vnitřní část a poklička). Rukou každou část těsta vytvarujeme do placky. Většími částmi vyložíme formy tak, aby těsto přesahovalo přes okraj.
- 3Takto připravené formy naplníme masovou směsí a formy uzavřeme menšími díly těsta. Těsto stiskneme tak, aby masová směs byla ve formě uzavřená. Pokličku z těsta nařízneme uprostřed, aby vznikl malý otvor a pára měla kudy unikat.
- 4Plech s naplněnými formami dáme do rozehřáté trouby na 22 minut. Poté formy z trouby vyndáme a necháme lehce zchladnout tak, abychom mohl páj z formy vyjmout. Páje položíme na plech, potřeme ze stran i na povrchu rozšlehanými žloutky a vrátíme do trouby na 12 minut zezlátnout.
Tip
Na přípravu budete potřebovat 4 kruhové formy Ø 10 cm, hloubka 5 cm a plochou vařečku.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef