Skip navigation
  • Our dear customers, interest in our service is currently enormous, and time slots are disappearing faster than cookies from the table. If none of them suit you, don't despair!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR DOUGH

  • 120 ml mléka
  • 200 g sádla
  • 900 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 2 lžíce soli

INGREDIENTS FOR WILD BOAR

  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 180 g pancetty
  • 230 g oloupaných malých šalotek
  • 400 g oloupané mrkve
  • 180 g hnědých žampionů
  • 10 snítek tymiánu
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 30 g nahrubo nakrájeného česneku
  • 2 bobkové listy
  • 4 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
  • 3 lžičky kuliček černého pepře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 650 ml hovězího vývaru
  • 3–4 žloutky na potření
  • 1 kg masa z divočáka na guláš
  • 200 ml suchého červeného vína

YOU ALSO NEED

  • pečicí papír

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.

INSTRUCTIONS FOR DOUGH

  • 1
    Mléko, 300 ml vody a sádlo dáme do rendlíku a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně.
  • 2
    V robotu začneme míchat mouku se solí na střední otáčky. Horkou směs z rendlíku vlijeme postupně do robotu k mouce se solí. Vypracujeme hladké těsto, vyklopíme ho na vál a ještě zpracujeme rukama. Necháme v lednici odležet 1 hodinu.

INSTRUCTIONS FOR WILD BOAR

  • 1
    Maso nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, osolíme, opepříme a promícháme. Pancettu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Šalotky rozřízneme na poloviny. Mrkev nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Žampiony očistíme a odstraníme z nich nožičky. Menší kloboučky nakrájíme na čtvrtiny, větší na osminy. Sdrhneme lístky tymiánu z větviček.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme polovinu oleje a orestujeme na něm polovinu masa dozlatova za občasného míchání. Vyndáme ho a dáme stranou. Do kastrolu přilijeme zbylý olej a orestujeme stejným způsobem druhou část masa. Vyndáme ho a dáme stranou.
  • 3
    Stáhneme olej na polovinu, přidáme pancettu a za častého míchání restujeme 2 minuty. Přidáme šalotku a mrkev a restujeme za častého míchání další 2 minuty. Přidáme česnek a žampiony a restujeme 2 minuty. Přidáme bobkové listy, tymián, petržel, kuličky černého pepře a orestované maso. Promícháme, přidáme mouku a 1 minutu mícháme.
  • 4
    Přilijeme najednou veškeré víno a plochou vařečkou odškrábneme vytvořený nápek ze dna do pokrmu. Za občasného míchání necháme víno z kastrolu zcela vyvařit. Přilijeme tolik vývaru, aby maso bylo ponořené.
  • 5
    Z pečicího papíru vystřihneme kolečko o stejném průměru, jako je kastrol. Doprostřed kolečka vystřihneme malý otvor o průměru 0,5 cm. Do kastrolu na maso položíme vyříznutý pečicí papír a kastrol přikryjeme pokličkou. Stáhneme oheň na minimum a necháme zvolna dusit 2 hodiny nebo dokud není maso zcela měkké. Občas zamícháme. Pokud je potřeba, přilijeme vývar tak, aby bylo maso ponořené do ¾. Pokud je směs na konci dušení moc řídká, necháme tekutinu 5 minut vyvařit.
  • 6
    Hotovou směs necháme vychladnout a rozdělíme ji na 4 části.

INSTRUCTIONS FOR COMPLETION

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 190 ºC. Formy položíme na plech vyložený pečicím papírem.
  • 2
    Těsto rozdělíme na 4 stejné části a každou ještě rozděl na 2 části v poměru 2 : 1 (vnitřní část a poklička). Rukou každou část těsta vytvarujeme do placky. Většími částmi vyložíme formy tak, aby těsto přesahovalo přes okraj.
  • 3
    Takto připravené formy naplníme masovou směsí a formy uzavřeme menšími díly těsta. Těsto stiskneme tak, aby masová směs byla ve formě uzavřená. Pokličku z těsta nařízneme uprostřed, aby vznikl malý otvor a pára měla kudy unikat.
  • 4
    Plech s naplněnými formami dáme do rozehřáté trouby na 22 minut. Poté formy z trouby vyndáme a necháme lehce zchladnout tak, abychom mohl páj z formy vyjmout. Páje položíme na plech, potřeme ze stran i na povrchu rozšlehanými žloutky a vrátíme do trouby na 12 minut zezlátnout.
     
     
Tip
Na přípravu budete potřebovat 4 kruhové formy Ø 10 cm, hloubka 5 cm a plochou vařečku.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR DOUGH

INGREDIENTS FOR WILD BOAR

YOU ALSO NEED

PAIRING DISHES WITH WINE