4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

MASO

  • 800 g daňčího hřbetu
  • 300 ml portského vína
  • 200 ml červeného vína
  • 60 g másla
  • 40 g cukru krupice
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce koňaku
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 10 bobkových listů
  • 10 kuliček jalovce
  • 6 kuliček nového koření
  • pepř
  • sůl

HRUŠKY

  • 2 tvrdé hrušky
  • 400 ml bílého vína
  • 100 g cukru krupice
  • 1 celá skořice (10 cm)
  • 1 hvězdička badyánu
  • 4-6 lžiček brusinkové marmelády na ozdobu

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA MASO

  • 1Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • 2Bobkové listy, nové koření a jalovec rozmixujeme na prášek.
  • 3Maso Windsor je již zbavené blan a flaks, není tedy nutné je seřezávat. Maso tedy pouze důkladně osolíme a opepříme ze všech stran a posypeme připraveným kořením.
  • 4V pánvi na vyšším ohni rozpálíme olej a maso na něm opečeme ze všech stran do zlatohnědé barvy, Pánev vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 6-8 minut, aby maso zůstalo uvnitř růžové. Maso vyndáme a uchováme na teplém místě.
  • 5Pánev položíme zpět na sporák na střední oheň. Přidáme protlak a půl minuty mícháme. Přisypeme cukr a necháme ho rozpustit. Přilijeme koňak a červené víno a promícháme. Přivedeme k varu a polovinu tekutiny z pánve odvaříme. Přidáme portské víno a přivedeme k varu. Přidáme hořčici, promícháme, stáhneme oheň na třetinu a 1 minutu vaříme.
  • 6Omáčku přecedíme přes jemné síto do rendlíku. Dle chuti osolíme. Přivedeme ji téměř k varu a stáhneme z ohně. Po částech vmícháme vychlazené máslo nakrájené na kostičky.
  • 7Odpočinuté maso krájíme přes vlákno na plátky silné 2 cm. Na talíř nalijeme omáčku, položíme maso, hrušky s brusinkovou marmeládou a černý kořen. Tímto způsobem vynikne barva propečení masa.

POSTUP NA HRUŠKY

  • 1Hrušky oloupeme, podélně rozpůlíme a odstraníme jádřinec.
  • 2Do vyšší pánve na středním ohni nasypeme cukr, zalijeme ho 80 ml vody, zamícháme a necháme postupným varem zkaramelizovat. Do nazlátlého karamelu nalijeme najednou všechno víno. Sražený karamel opět rozvaříme.
  • 3Přidáme skořici, badyán a hrušky, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 5-10 minut do poloměkka. Záleží na druhu a zralosti hrušky. Poté pánev stáhneme z ohně a necháme hrušky 3-5 minut dojít a nasáknout kořením. Servírujeme se lžičkou brusinkové marmelády.
Tip
Na přípravu budete potřebovat pánev vhodnou do trouby. K tomuto lahodnému pokrmu ze zvěřiny se jako příloha hodí například černý kořen ve strouhance. Recept od Romana Vaňka najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

MASO

800 g daňčího hřbetu

Dančí hřbet bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

300 ml portského vína

Portské víno bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

200 ml červeného vína

 

60 g másla

 

40 g cukru krupice

 

3 lžíce slunečnicového oleje

 

2 lžíce koňaku

 

2 lžičky rajského protlaku

 

2 lžičky plnotučné hořčice

 

10 bobkových listů

 

10 kuliček jalovce

 

6 kuliček nového koření

 

pepř

 

sůl

 

HRUŠKY

2 tvrdé hrušky

 

400 ml bílého vína

 

100 g cukru krupice

 

1 celá skořice (10 cm)

 

1 hvězdička badyánu

 

4-6 lžiček brusinkové marmelády na ozdobu

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.