Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
MASO
- 10 bobkových listů
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček jalovce
- pepř
- sůl
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky rajského protlaku
- 40 g cukru krupice
- 2 lžíce koňaku
- 300 ml portského vína
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 60 g másla
- 800 g daňčího hřbetu
- 200 ml červeného vína
HRUŠKY
- 2 tvrdé hrušky
- 100 g cukru krupice
- 400 ml bílého vína
- 1 celá skořice (10 cm)
- 1 hvězdička badyánu
- 4-6 lžiček brusinkové marmelády na ozdobu
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA MASO
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- 2Bobkové listy, nové koření a jalovec rozmixujeme na prášek.
- 3Maso Windsor je již zbavené blan a flaks, není tedy nutné je seřezávat. Maso tedy pouze důkladně osolíme a opepříme ze všech stran a posypeme připraveným kořením.
- 4V pánvi na vyšším ohni rozpálíme olej a maso na něm opečeme ze všech stran do zlatohnědé barvy, Pánev vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 6-8 minut, aby maso zůstalo uvnitř růžové. Maso vyndáme a uchováme na teplém místě.
- 5Pánev položíme zpět na sporák na střední oheň. Přidáme protlak a půl minuty mícháme. Přisypeme cukr a necháme ho rozpustit. Přilijeme koňak a červené víno a promícháme. Přivedeme k varu a polovinu tekutiny z pánve odvaříme. Přidáme portské víno a přivedeme k varu. Přidáme hořčici, promícháme, stáhneme oheň na třetinu a 1 minutu vaříme.
- 6Omáčku přecedíme přes jemné síto do rendlíku. Dle chuti osolíme. Přivedeme ji téměř k varu a stáhneme z ohně. Po částech vmícháme vychlazené máslo nakrájené na kostičky.
- 7Odpočinuté maso krájíme přes vlákno na plátky silné 2 cm. Na talíř nalijeme omáčku, položíme maso, hrušky s brusinkovou marmeládou a černý kořen. Tímto způsobem vynikne barva propečení masa.
POSTUP NA HRUŠKY
- 1Hrušky oloupeme, podélně rozpůlíme a odstraníme jádřinec.
- 2Do vyšší pánve na středním ohni nasypeme cukr, zalijeme ho 80 ml vody, zamícháme a necháme postupným varem zkaramelizovat. Do nazlátlého karamelu nalijeme najednou všechno víno. Sražený karamel opět rozvaříme.
- 3Přidáme skořici, badyán a hrušky, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 5-10 minut do poloměkka. Záleží na druhu a zralosti hrušky. Poté pánev stáhneme z ohně a necháme hrušky 3-5 minut dojít a nasáknout kořením. Servírujeme se lžičkou brusinkové marmelády.
Tip
Na přípravu budete potřebovat pánev vhodnou do trouby.
K tomuto lahodnému pokrmu ze zvěřiny se jako příloha hodí například černý kořen ve strouhance. Recept od Romana Vaňka najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef